Hjernesagen i Bruxelles

24.05.23
Hjernesagen har sendt leder af StrokeLinjen, Maja Klamer Løhr, til Bruxelles for at deltage i den europæiske handicap-debat i Det Europæiske Parlament. Maja skal blandt andet være med til at vedtage et manifest, der sikrer grundlæggende rettigheder for personer med handicap på tværs af EU’s landegrænser.

I disse dage deltager Hjernesagen som en del af den danske delegation i debatten i EU Parlamentet. Her har mennesker med handicap nemlig for en dag fortrængt de folkevalgte EU parlamentarikere i parlamentssalen for at sætte fokus på livet med handicap på tværs af EU.

”Mottoet for hele turen til Bruxelles er Nothing about us without us. Det signalerer jo meget klart, at vi arbejder for både at sikre rettigheder, men også involvering af personer med handicap. I den europæiske union arbejder man ud fra nogle helt grundlæggende rettigheder for borgerne, som alle medlemslande er forpligtiget til at understøtte. Det handler blandt andet om ligestilling og fri bevægelighed, og der er det meget vigtigt, at vi fastholder, at de rettigheder også gælder for mennesker med et handicap,” siger Maja Klamer Løhr, leder af StrokeLinjen og altså Hjernesagens repræsentant i Bruxelles i disse dage.

Hun understreger, at der er noget at kæmpe for – både i den fælles europæiske arena og i den hjemlige andedam:

”Et eller andet sted er det jo paradoksalt, at vi sidder her i Bruxelles og taler om udbredelse af rettigheder og lige muligheder for mennesker med handicap i Europa – samtidig med, at et ekspertudvalg for kort tid siden kom med en række anbefalinger til, at rettighederne og de lige muligheder indskrænkes hjemme i Danmark,” fortsætter hun med henvisning til den nylige rapport om de kommunale udgifter til socialområdet.

Manifest vedtaget
En af målsætningerne med EPPD, European Parliament of Persons with Disabilities, er at vedtage et manifest på vegne af de over 100 millioner EU-borgere, som lever med et handicap. Manifestet oplister de væsentligste fokuspunkter, som de europæiske institutioner skal arbejde med i de kommende år. Manifestet blev vedtaget den 23. maj, og dagen efter byder på møder med de danske EU-parlamentarikere.

”Jeg ser det som et vigtigt signal, at vi møder op på EU-politikernes egen hjemmebane og på den måde bliver synlige. Samtidig er det en rigtig fin chance for at etablere en direkte dialog med vores danske folkevalgte i EU. Handicappolitik er ikke udelukkende national – det handler i høj grad også om at sikre rettighederne i hele Europa,” siger Maja Klamer Løhr.

Du kan læse mere om Hjernesagens holdning til den danske rapport om socialområdet her på hjemmesiden.