Omkring en million danskere anslås at have forhøjet blodtryk – og mange af dem er ikke klar over det. Forhøjet blodtryk er en af de alvorligste årsager til blodprop eller blødning i hjernen
Flere hundrede tusind danskere går rundt med et forhøjet blodtryk uden at være klar over det og har en øget risiko for blodprop eller blødning i hjernen. Men forhøjet blodtryk kan behandles med medicin eller med en sundere livsstil. Derfor er det vigtigt at kende sit blodtryk og få det målt regelmæssigt.
Hjertet pumper blodet rundt i kroppen via kredsløbet. Jo større kraft, hjertet trækker sig sammen med, og jo større modstanden er i blodkarrene, jo højere er blodtrykket. Højt blodtryk belaster hjertet og øger risikoen for at udvikle blodprop eller blødning i hjernen.
Blodtrykket måles af to tal:
Blodtrykket måles i enheden millimeter kviksølv (mmHg).
Forhøjet blodtryk kan hænge sammen med usund livsstil.
Der er også en arvelig tendens. Hvis en af dine forældre har forhøjet blodtryk, har du selv ca. 33 % risiko for at udvikle forhøjet blodtryk. Hvis begge forældre har forhøjet blodtryk, er risikoen ca. 50 %.
Ved måling hos lægen i konsultationen er grænseværdierne disse:
Normalt | under 140/90 mmHg |
Moderat forhøjet | 140/90 – 159/99 mmHg |
Middelsvært forhøjet | 160/100 – 179/109 mmHg |
Svært forhøjet | over 180/110 mmHg |
Hvis du har diabetes, hjertekarsygdom eller nedsat nyrefunktion, bør dit blodtryk være lavere.
Der er oftest ingen symptomer, som du selv kan mærke – derfor kaldes forhøjet blodtryk ”den stille dræber”.
Tegn på svært forhøjet blodtryk kan være:
Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, findes der effektive blodtryksnedsættende medikamenter, som stort set altid kan gives uden betydelige bivirkninger.
Jo flere risikofaktorer, jo større risiko for hjerte-kredsløbssygdomme. Har man forhøjet blodtryk, er det specielt vigtigt også at få undersøgt sit:
Hans Ibsen, professor emeritus, dr.med.
(Revideret 2020)
For meget salt kan give forhøjet blodtryk, der øger risikoen for blødning eller blodprop i hjernen.
Salt binder væske. Hvis vi får for meget salt, holder det på væsken i kroppen, der trækkes ind i blodårerne, så der kommer mere blod i årerne. Det giver større modstand i kredsløbet og gør, at blodtrykket stiger.
Når blodet skal pumpes hurtigere rundt i kredsløbet, bliver årerne hurtigere forkalkede. Åreforkalkning kan senere hen føre til blodpropper i både hjernen, hjertet og arterierne.
Det meste af det salt, vi spiser, kommer fra forarbejdede fødevarer. Det gælder særligt færdigretter, men også almindelige fødevarer som fx kødpålæg, brød, morgenmadsprodukter, ost, bouillon, sojasauce, hvidløg i olie, soltørrede tomater, oliven m.m.
En del af vores saltindtag kommer fra det salt, vi selv tilsætter maden. For at nedsætte forbruget, kan vi bruge andre krydderier. Karry, estragon, paprika, citron og peber, for den sags skyld. Prøv at eksperimentere med at lave mad uden ret meget salt.
Ved at bruge krydderier kan vi gradvist vænne os til den mindre salte smag og den mere rent krydrede.
(Revideret 2020)
Atrieflimren øger risikoen for at udvikle blodprop eller blødning i hjernen.
Nedenstående tekster er fra hjerteforeningen.dk (01.02.21)
Begge udgår fra hjertets forkamre, medfører i udgangspunkt de samme symptomer og behandles stort set ens. Da disse rytmer dannes i forkamrene, er de sjældent farlige. Men forbliver rytmeforstyrrelsen ubehandlet, kan det medføre alvorlige bivirkninger i form af blodpropper til især hjernen eller udvikling af svækkelse af hjertets pumpekraft, også kaldt hjertesvigt. Disse følgevirkninger kan forebygges – men det kræver en diagnose samt en målrettet og effektiv behandling.
Hvis du har fået atrieflimren eller -flagen eller har risikofaktorer for at udvikle det (se boks herunder), vil du i det følgende kunne lære mere om sygdommene, hvad der sker i hjertet og i kredsløbet, og hvilke signaler din krop sender dig, som du bør reagere på.
Med den viden kan du opnå større forståelse for din sygdom. Du får hermed mulighed for i samarbejde med din læge at finde den behandling, der passer bedst til dig.
Det kan alt sammen give dig bedre livskvalitet med din atrieflimren eller atrieflagren.
Medvirkende årsager til udvikling af atrieflimren/-flagren:
Hjertets arbejde i normal rytme (sinusrytme)
Hjertet har et elektrisk ledningssystem. I den normale hjerterytme, også kaldet sinusrytme, vil et hjerteslag starte med en elektrisk impuls i et lille område i højre forkammervæg (sinusknuden). Strømimpulsen forplanter sig til resten af hjertet, hvorved hjertemusklen trækker sig sammen. I sammentrækningen presses blodet i de øverste kamre, forkamrene, videre ned gennem hjerteklapperne til hjertekamrene og videre ud i kroppens blodkarsystem.
Hjertets arbejde i atrieflimren/-flagren
Ved atrieflimren opstår der impulser utallige steder i forkammervæggen. De mange og uregelmæssige strømimpulser forhindrer forkamrene i at trække sig effektivt sammen og få blodet presset videre ned i hjertekamrene. Forkamrene flimrer/vibrerer/sitrer, og blodet må derfor løbe passivt ned i hjertekamrene. Det mere stillestående blod i forkamrene får hermed mulighed for at klumpe sammen/koagulere. Små blodklatter kan rive sig løs og med blodstrømmen føres op til hjernen (blodprop i hjernen – stroke også kaldet apopleksi).
Under atrieflimren arbejder hjertet mindre effektivt, og det kan knibe med at forsyne kroppen med tilstrækkelig ilt – især under fysisk aktivitet. Jo hurtigere hjertet slår, desto mindre effektivt trækker det sig sammen. Hjertets ydeevne kan forbedres ved at sænke pulsen under hurtig atrieflimren, hvorved hjertet skånes mod overbelastning på sigt.
Ved atrieflagren er den elektriske aktivitet mere systematisk end ved atrieflimren. Ofte løber den elektriske strøm rundt om en af hjerteklapperne. Hjerterytmen vil være mere regelmæssig, men oftest stadig for hurtig. Effekten af varmebehandling (ablation) er ofte bedre, og proceduren enklere end ved atrieflimren.
Hvorfor og hvordan mærker du din atrieflimren?
Øvrige behandlingsmuligheder
Motion kan hjælpe dig med at holde dit blodtryk nede. Forhøjet blodtryk er den vigtigste og alvorligste årsag til blødning og blodprop i hjernen.
Motion er godt for din krop og ikke mindst for din hjerne. Og lidt motion er bedre end ingen motion, viser forskning.
Motion behøver ikke at betyde højspændt sportstøj i et fitnesscenter, ekstreme udfordringer eller sjasksved på panden hvert vågent øjeblik. Meget mindre kan gøre det.
Dit kontor, dit køkken, din dagligstue eller turen med hunden er rammen for din hverdagsmotion.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du dyrker motion mindst 30 min. hver dag med moderat intensitet. Det svarer til, at du føler dig lettere forpustet, men godt kan føre en samtale.
Du bør også dyrke motion mindst to gange om ugen i 20 min. med høj intensitet, hvor du bliver forpustet og kun kan tale i korte sætninger.
Få ideer til hjemmetræning i videoer produceret af Hjernesagen og ApoFysio her
Rygning øger risikoen for blodprop eller blødning i hjernen op mod tre gange, og er, udover forhøjet blodtryk, den væsentligste årsag til apopleksi.
Rygning er skadeligt for helbredet på mange måder. Rygere har en væsentlig øget risiko for at udvikle blodprop eller blødning i hjernen. For storrygere er risikoen øget næsten seks gange.
Når man ryger, trækker blodkarrene sig sammen, og blodtrykket stiger. På længere sigt medfører rygning et konstant forhøjet blodtryk, som kan være årsag til blodprop eller blødning i hjernen.
På samme måde kan et rygestop være med til at nedsætte et forhøjet blodtryk og dermed mindske risikoen for at udvikle blodprop eller blødning i hjernen.
Alle mennesker udvikler åreforkalkning med tiden. Rygere udvikler åreforkalkning tidligere. Åreforkalkning gør, at blodet har sværere ved at komme igennem og kan medføre, at blodkar lukker til, og der dannes blodpropper.
Et højt alkoholindtag eller direkte alkoholmisbrug øger risikoen for blodprop eller blødning i hjernen.
Alkohol hæver blodtrykket, og forhøjet blodtryk er en af de alvorligste årsager til blodprop eller blødning i hjernen.
Alkohol øger risikoen for at blive ramt af en hjerneblødning. Jo mere alkohol, du drikker, jo højere er risikoen.
Et højt alkoholforbrug øger risikoen for at udvikle blodprop i hjernen.
Undersøgelser viser, at et mindre dagligt alkoholforbrug er relateret til nedsat risiko for blodprop i hjernen. Der er dog ikke en entydig årsagssammenhæng, og det anbefales ikke at drikke alkohol for sundhedens skyld.
For mennesker, der har haft en blodprop eller blødning i hjernen, er et højt alkoholindtag forbundet med en øget risiko for at blive ramt af endnu et tilfælde.
Et stort alkoholforbrug over en periode er en vigtig risikofaktor for blodprop og blødning i hjernen og har særlig stor betydning for apopleksitilfælde hos unge.
Et stort alkoholforbrug øger risikoen for hjerteflimmer, som er en forstyrrelse i hjerterytmen. Hjerteflimmer, der ikke behandles, øger samtidig risikoen for at få blodprop eller blødning i hjernen.
Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så har man en høj risiko for at blive syg af alkohol, hvis man som kvinde drikker mere end 14 genstande om ugen og som mand mere end 21 genstande om ugen. Man har en lille risiko for at blive syg af alkohol, hvis man som kvinde drikker maksimalt 7 genstande om ugen og som mand maksimalt 14 genstande om ugen.
Derudover frarådes det at drikke flere end 5 genstande ved én lejlighed.
(Revideret 2020)
For meget kolesterol i blodet kan føre til åreforkalkning, som øger risikoen for blodprop og blødning i hjernen. Derfor er det vigtigt at få tjekket dit kolesteroltal regelmæssigt.
Forhøjet kolesterol ses ofte, hvis man har en usund livstil eller i forvejen lider af fx nedsat stofskifte, nyresygdomme eller diabetes. Arvelige faktorer spiller også ind.
Kolesterol er et fedtstof i kroppen, der er nødvendigt for en lang række af kroppens vigtige funktioner, men som er farligt i større mængder.
Kroppen danner selv kolesterol, men vi får også en del gennem kosten. Jo federe mad, vi spiser, jo mere fedt og kolesterol vil der være i blodet. Dette kan forårsage åreforkalkning af små fedtklumper, der sætter sig på indersiden af årerne, så blodet dårligere kan passere, og det kan over tid udløse blodpropper.
Der skelnes mellem det ”herlige” kolesterol (HDL) og det ”lede” kolesterol (LDL).
< 5,0 millimol pr. liter | Ideelt |
5,0 – 6,4 millimol pr. liter | Let forhøjet |
6,5 – 7,9 millimol pr. liter | Moderat forhøjet |
> 8,0 millimol pr. liter | Udtalt forhøjet |
Hvordan sænker du dit kolesterol?
Kolesterol i blodet kan sænkes ved at omlægge til mere fedtfattig kost.
Hvis kostomlægning ikke er tilstrækkelig, kan et forhøjet kolesteroltal, i samråd med din læge, blive behandlet ved hjælp af kolesterolsænkende medicin, som er effektivt og oftest uden bivirkninger.
Flere faktorer til åreforkalkning
Forhøjet kolesterol samt forhøjet blodtryk er de vigtigste risikofaktorer for åreforkalkning. Risikoen er yderligere forhøjet, hvis man også har andre risikofaktorer.
For at nedsætte din risiko for blodprop og blødning i hjernen, bør du leve sundt: spise fedt- og saltfattigt, drikke en begrænset mængde alkohol, undgå overvægt og dyrke motion.
Læs hvordan du regulerer dit kolesteroltal på Hjerteforeningens hjemmeside.
Du kan også købe en kolesterolmåler i Hjernesagens webshop og samtidig støtte foreningens arbejde.
Kilde
Højt blodtryk i Patienthåndbogen: Sundhed.dk
(Revideret 2020)
Tekst: Louisa Christensen, læge og Ph.d., og klinisk assistent og Suky Ochoa, klinisk sygeplejespecialist, neurologisk afdeling, Bispebjerg Hospital
Kosten har indflydelse på helbredet. Det er klart, at man ikke må spise for lidt eller for meget, ikke for meget sukker, ikke for meget fedt og ikke for få vitaminer. Groft er godt, og så er der alle undtagelserne.
Der er ikke noget at sige til, at det kan være svært at spise efter anbefalingerne eller lægge gamle madvaner om. Ligesom andre vaner er det svært at sadle om, hvis man har været vant til store fedtrige måltider eller små utilstrækkelige portioner.
Der er dog en klar sammenhæng mellem kosten og en række følgesygdomme eller tilstande, der kan give en øget risiko for blodpropper. Derfor er det vigtigt at spise sundt, hvis man vil mindske risikoen for sygdom. Og er man blevet ramt af en blodprop i hjernen, er det efterfølgende også vigtigt at fokusere på kosten.
Kostrådene til mennesker, der har haft en blodprop, er gode almene kostråd, der gavner alle. Derfor gælder rådene også dem, der ikke har haft en blodprop. Hele familien vil altså kunne drage nytte af at følge dem. Samtidig med at man nedsætter risikoen for blodpropper ved at spise sundt, så nedsætter man også risikoen for en række andre folkesygdomme, som bl.a. sukkersyge, overvægt, forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og nogle kræftformer.
Omlægning af kosten kan være svær, hvis man har haft usunde vaner. Her kan internettet, diverse foldere og artikler være til inspiration og hjælp.
På den afdeling, hvor man selv eller en pårørende har været indlagt, er der også hjælp at hente. Her kan man også få kontakt til en diætist, der kan hjælpe med en omlægning af kosten.
I et forsøg på at forenkle alle de velmenende råd til at få en sund livsstil, har vi taget udgangspunkt i 6 enkle ting at huske på i forhold til kosten. Der skal ikke være alt for mange ting at ændre på en gang, men alle små skridt i den rigtige retning er godt. Og husk, at hele familien kan være med.
Hos lægen kan man også få råd og vejledning, om der er særlige ting, man kan gøre for sig selv eller sin familie for at få en sundere livsstil.
De officielle kostråd: www.altomkost.dk
Den nationale kosthåndbog til raske og syge: www.kosthåndbogen.dk
(Revideret 2020)