TCI er en forkortelse for transitorisk iskæmisk infarkt og betegner en midlertidig iltmangel i hjernen.
TCI opstår oftest ved, at en lille blodprop sætter sig fast i et af hjernens små blodkar og midlertidigt stopper blodtilførslen til et område i hjernen og påvirker cellerne. Efter kort tid opløses blodproppen og blodet kan igen strømme frit og symptomer vil forsvinde.
Symptomerne på TCI og blodprop i hjernen er de samme. De mest typiske symptomer er halvsidig lammelse af arm og ben eller halvsidig ansigtslammelse og talebesvær.
Et TCI-anfald varer ofte kun i få minutter til få timer og symptomerne er forsvundet inden for 24 timer.
Når symptomerne viser sig, er det umuligt at sige, om der er tale om en TCI eller en vedvarende blodprop i hjernen. Derfor er det vigtigt at reagere straks og ringe 1-1-2 – også selvom symptomerne er væk.
TCI er ofte et advarselstegn om en senere blodprop i hjernen. Det er derfor vigtigt, at man hurtigt kommer på hospitalet og bliver undersøgt.
Årsagen til TCI er typisk åreforkalkning. En usund livstil bidrager væsentligt til åreforkalkning og udvikling af blodpropper.
Man kan reducere sin risiko for TCI ved at leve sundt. Undgå derfor at ryge, drik alkohol med måde, dyrk motion, spis fedt- og saltfattigt og vær opmærksom på forhøjet blodtryk og kolesteroltal.
TCI bliver ofte behandlet ved blodfortyndende medicin.
Behandling af forbigående blodpropper, TCI’er, nedsætter risikoen betydeligt for større apopleksier.
Tekst: Paul A von Weitzel-Mudersbach, læge, ph.d, Neurologisk afdeling, Århus Universitetshospital
Fredag eftermiddag. Hans Jørgensen, en ung bedstefar på 62, er i indkøbscenteret, hvor der skal købes ind til weekenden. Pludseligt føles hans venstre arm som bly, armen kan ikke nå op til næsen, og han må klø sig med højre hånd. Samtidig registrerer han, at venstre ben slæber en smule efter. Han undrer sig, lægger sin venstre arm med højre hånd op på indkøbsvognen og fortsætter indkøbet.
Efter ti minutter kommer kræfterne i armen tilbage, og da han når kassen, fungerer hele venstre side normalt igen. Han tænker ikke videre over denne oplevelse, men da hustruen får serveret historien til morgenkaffen lørdag morgen, bliver hun meget bekymret og synes, at de skal kontakte vagtlægen med det samme. Hans synes til gengæld, at det er vildt overdrevet, men for husfredens skyld vil han være med til at gå til sin egen læge mandag morgen.
Lægen har en klar mistanke om, at Hans har haft en forbigående blodprop i hjernen fredag eftermiddag, og efter et enkelt opkald til neurologisk afdeling får han en tid til undersøgelse i TCI-klinikken næste dag, og her bekræfter man diagnosen. Hans´ forbigående blodprop skyldes en betydelig forsnævring i hans højre halspulsåre. Halspulsåren skal opereres, og Hans går hjem med en tid til operation på karkirurgisk afdeling i starten af den kommende uge. Hans Jørgensens navn og historie er opdigtet, men den samme eller lignende oplevelser har omkring 4.000 danskere hvert år ofte uden at være klar over, hvad der overgår dem.
En forbigående blodprop i hjernen, blandt læger kendt som TCI (= transitorisk cerebral iskæmi), er ”lillebror” til en rigtig apopleksi. Symptomerne er de samme: Pludselig opstået halvsidig kraftnedsættelse, påvirket eller mistet taleevne, utydelig tale som om man taler ”med en kartoffel i munden”, mistet syn på et øje eller i halvdelen af synsfeltet. Her sker der bare det, at symptomer ved et TCI-tilfælde forsvinder i løbet af minutter til timer og senest efter et døgn.
Årsagerne er typisk de samme som ved de vedvarende blodpropper: Åreforkalkning med aflejringer af både kalk og især fedt, uregelmæssig hjerterytme (såkaldt atrieflimren) bare for at nævne de to hyppigste årsager.
Forhøjet blodtryk, rygning, forhøjet kolesterol og sukkersyge bidrager væsentlig til åreforkalkning og opståen af blodpropper, men også manglende motion, stress og usund ernæring spiller sandsynligvis en vigtig rolle.
Patienter, der som Hans Jørgensen får en forbigående blodprop, er heldige. TCI efterlader ingen fysiske mén, men kan varsle en større blodprop i hjernen.
Hver tiende vil opleve en større blodprop i de første tre måneder efter TCI. Blandt dem som har en forsnævring i halspulsåren, er det endda hver tredje, som får et slagtilfælde i de følgende tre måneder, medmindre der gribes ind. Flere undersøgelser, blandt andet et projekt på neurologisk afdeling på Århus Sygehus, har vist, at behandling hjælper. Hvis patienterne bliver udredt og sættes i forbyggende behandling hurtigst muligt, kan risikoen for en efterfølgende blodprop nedsættes fra 10 % til 2 %. En forsnævring i halspulsårerne skal opereres inden for to uger, hvis blodproppen stammer derfra.
Blodpropper i hjernen er blevet til en akut behandlingskrævende tilstand, uanset om symptomer forsvinder eller varer ved. Patienter med TCI burde ses på sygehus med det samme. Hvis der er gået mere end 48 timer efter en forbigående blodprop, kan udredning foregå ambulant.
Aarhus Sygehus har siden september 2010 haft en TCI-klinik til hurtig udredning af patienter med forbigående blodpropper i hjernen. Hvis man har vurderet, at det ikke er nødvendigt med en indlæggelse, kan hele udredningen og behandlingen foregå ambulant.
I TCI-klinikken møder man en neurolog, som er specialist i blodprop sygdomme. Der bliver taget blodprøver, et hjertekardiogram, en CT- eller MR-scanning af hjernen og ultralydsscanning af halspulsårerne. Desuden møder man en specialiseret sygeplejerske, som giver gode råd om en sund levevis. Det kan forebygge nye blodpropper, hvis man indfører regelmæssig motion i ugeskemaet, skærer ned på fede og søde ting, og især ved at man lægger smøgerne på hylden.
Behandlingen består næsten altid i en skræddersyet blodfortyndingsbehandling, som påbegyndes hurtigst muligt. Tit bliver det nødvendigt med medicin som nedsætter kolesterol.
Behandling for forhøjet blodtryk og blodsukker overlades typisk til egen læge.
Nogle gange bliver det nødvendigt med flere undersøgelser, som foregår ambulant. For eksempel bliver mange henvist til undersøgelse hos en hjertespecialist, og nogle vil få undersøgt deres blod for størkningsegenskaberne. Hvis man i TCI-klinikken finder ud af, at en forsnævring i halspulsårerne har været årsag til blodproppen, bliver karkirurgene kontaktet direkte. Operationen gennemføres stort set altid indenfor 2 uger.
Når man er kommet hjem, bliver man ringet op af TCI-sygeplejersken efter en uge og igen efter tre måneder. Her er der lejlighed til at stille uddybende spørgsmål, at få gentaget nogle oplysninger fra det første besøg, og få muligheden for at fortælle om oplevelser, angst og muligvis nye symptomer, som er kommet til. Nogle er blevet forskrækket efter deres TCI og er blevet overopmærksomme på alle kroppens små signaler, mens andre måske har oplevet et nyt TCI-tilfælde. Her hjælper det at få sat tingene på plads i samråd med en erfaren sygeplejerske.
Selv om en forbigående blodprop ikke efterlader fysiske mén, klager hver 5. over nedsat livskvalitet efter et år. 2 ud af 5 oplever nedsat energiniveau, andre klager over ændret personlighed, nedsat humør, reduceret tænkeevne eller nedsat aktivitet i sociale og familiære sammenhæng. Årsagen må delvist findes på den psykiske side, hvor oplevelsen af at få en potentiel livstruende sygdom som hjerneblodprop så tæt på kan sætte sine spor. På den anden side har man fundet små hjerneforandringer hos op til 50 % af patienter med TCI, som muligvis også giver anledning til mindre problemer efterfølgende. Symptomerne opleves dog som beskedne af stort set alle patienter. Ved TCI-projektet har man fundet, at forekomst af depression efter TCI er sjælden (i modsætning til apopleksi hvor ca. hver 3. rammes af en depression), og at alle patienter i den arbejdsdygtige alder vendte tilbage til deres arbejde efter kort tids sygemelding.
Forbigående blodpropper i hjernen giver de samme symptomer som store blodpropper: halvsidig lammelser, taleforstyrrelser, halvsidig styringsbesvær eller føleforstyrrelser, nedsat syn på et øje eller i halvdelen af synsfeltet.
Symptomerne går dog over af sig selv inden for 24 timer, og som regel inden for minutter eller ganske få timer. Hver tiende patient med TCI vil få en større, vedvarende blodprop i hjernen inden for 3 måneder. TCI er en akut sygdom, som kræver akut indlæggelse på en specialiseret sygehusafdeling, eller en akut vurdering i et specialiseret ambulatorium.
Ved mistanke om akut TCI skal der altid tages kontakt til vagtlæge eller Falck. Hvis der er gået mere end to døgn efter TCI, er det dog tilstrækkeligt at henvende sig til egen læge akut og at blive udredt på sygehuset indenfor få dage. Ved hurtig udredning og behandling kan risikoen for en efterfølgende blodprop reduceres fra 10 % til 2 %.
Livslang, blodfortyndende behandling og konsekvent bekæmpelse af risikofaktorer som forhøjet blodtryk, rygning, diabetes, forhøjet kolesterol, manglende motion og usund ernæring er absolut nødvendigt for at minimere risikoen for nye blodpropper.
TCI efterlader ingen fysiske mén, men lettere påvirket livskvalitet, livsenergi og andre psykiske og mentale faktorer kan forekomme.