Behandling

Læs hvordan man behandler blodprop eller blødning i hjernen.
Senest opdateret: 06. maj kl. 01:31

Den akutte behandling af blødning eller blodprop i hjernen skal redde hjernevæv fra at gå til grunde.

Med behandling kan omfanget af en hjerneskade begrænses, og patienten kan mindske eller i heldigste fald undgå efterfølgende mén. Jo tidligere, behandlingen begynder, des bedre virker den.

Video: Aarhus Universitetshospital, Tonny Foghmar og Dorte Hangs

Behandling af blodprop i hjernen

Når en blodprop lukker for tilførslen af ilt og næringsstoffer, stopper de berørte celler med at sende elektriske signaler til den del af kroppen, de styrer. Det giver fx sprogforstyrrelser eller lammelse af en arm eller et ben. Efter få minutter begynder cellerne at dø, mens området udenom går i en slags dvale.

En blodprop i hjernen kan opløses med trombolyse, hvis man bliver behandlet inden for 4½ time efter, at symptomerne har vist sig. Det sker ved hjælp af blodpropopløsende medicin, der gives direkte i en blodåre. Ved en vellykket trombolysebehandling opløses proppen, så der igen er passage for blodet.

Der er to vigtige principper i behandlingen af blodprop i hjernen:

  • At opløse eller fjerne blodproppen så blodforsyningen og dermed energiforsyningen til det lidende område af hjernen genetableres.
  • At iværksætte behandlingen så hurtigt som muligt, så flest nerveceller overlever, og patienten dermed efterlades med færrest mulige symptomer.

Se hvor i landet, der er trombolysebehandling

Hurtig behandling reducerer varige mén

Det er altafgørende for en person med blodprop i hjernen at få behandling hurtigst muligt.

Ved behandling inden for:

  • 1½ time efter de første symptomer, kan op mod hver 3. patient undgå alvorlige mén.
  • 3 timer efter de første symptomer, kan op mod hver 8. patient undgå alvorlige mén.
  • 3 – 4½ timer efter de første symptomer, kan ca. hver 10. patient undgå alvorlige mén.

Læs mere om trombolysebehandling

I nogle tilfælde kan en patient med blodprop i hjernen ikke få den blodpropopløsende behandling trombolyse. Så kan det være en mulighed at opløse blodproppen med et kirurgisk indgreb gennem en arterie - trombektomi. Trombektomi bruges ved blodpropper i store blodkar. Det er en endovaskulær behandling kaldet EVT.

Læs mere om trombektomi

Behandling af hjerneblødning

Hjerneblødninger er svære at behandle akut, og der mangler god akut behandling.

 I få tilfælde kan et kirurgisk indgreb komme på tale, men oftest består behandlingen af hjerneblødninger i at reducere risikoen for komplikationer som infektioner, typisk i lungerne, eller blodpropper i ben eller lunger.

Læs mere om behandling af hjerneblødning

Du kan også læse mere om behandling og vejledning i Sundhedstyrelsens Specialevejledning for Neurologi (opdateret 03-04-2019). Her finder du også relevante lister over, hvilke hospitaler der udfører hvilke behandlinger og rehabiliteringstilbud.

Behandlingsmål

Dansk Apopleksiregister har opstillet standarder for behandling af patienter med blodprop og blødning i hjernen.

Læs mere om behandlingsmål

Kilde

Videnskabelig artikel ”Thrombolysis with Alteplase 3 to 4.5 Hours after Acute Ischemic Stroke” Werner Hacke m.fl., The New England Journal of medicine 2008 (359) 1317-1329.

 

(Revideret 2018)