World Stroke Day med fokus på forebyggelse

26.10.21
Fredag den 29. oktober er det World Stroke Day og desuden StrokeLinjens ét års fødselsdag. Hjernesagen markerer dagen med en filmpremiere og en kampagne om forebyggelse.

Hele verden har fokus på stroke den 29. oktober. Det er nemlig den internationale stroke-dag, World Stroke Day, og i Danmark har Hjernesagen valgt at fokusere på forebyggelse. For stroke kan nemlig langt hen ad vejen forebygges.

”Ni ud af 10 tilfælde af stroke skyldes faktisk faktorer, som kan forebygges,” forklarer Hjernesagens direktør Birgitte Hysse Forchhammer og uddyber: ”Forskningen viser, at 60 % af alle strokeramte i forvejen har forhøjet blodtryk, som øger risikoen for et stroke. Og vi ved også, at de klassiske KRAM-faktorer, altså kost, rygning, alkohol og motion, kan være afgørende for en persons risiko for at få et stroke.”

Mænd skal blive bedre til at passe på sig selv
Derfor lancerer Hjernesagen en forebyggelseskampagne på sociale medier på World Stroke Day. Kampagnen henvender sig til alle danskere, men der er et særligt opmærksomhedspunkt omkring midaldrende mænd.

”Mænd og kvinder er i udgangspunkt lige udsatte for at få et stroke, men det er sådan, at mænd i gennemsnit får stroke fem år tidligere end kvinder. Derfor opfordrer vi alle mænd fra cirka halvtredsårsalderen og op til generelt at have en øget opmærksomhed om deres sundhedstilstand. Det kan fx være at blive lidt bedre til at holde øje med blodtrykket – og måske allervigtigst: At huske at følge lægens anvisninger. Der er nemlig en del, der tyder på, at mænd generelt kunne blive bedre til at passe på sig selv,” siger Birgitte Hysse Forchhammer.

På World Stroke Day har Hjernesagen desuden premiere på dokumentarfilmen Tilbage på sporet. Her følger man netop en midaldrende mand i hans kamp for at genvinde fodfæste i livet igen efter et stroke. Hovedpersonen Birger Kjærbye har altid været en ivrig cyklist, og for ham er det derfor meget tidligt helt afgørende, at han kommer retur i sadlen og tilbage på sporet ude i skoven. Undervejs viser det sig imidlertid, at der følger mange andre komplikationer og overvejelser med, når man rammes af stroke.

”Vi er meget glade for at få lejlighed til at vise hele verden, hvordan et rehabiliteringsforløb efter et stroke kan tage sig ud. Birger fra filmen er ramt af et mindre stroke, og på den måde er han meget repræsentativ for en stor gruppe strokeramte, der på den en side kommer sig relativt godt og hurtigt efter deres stroke, men på den anden side stadig døjer med mere eller mindre synlige eftervirkninger. Vi er derfor meget taknemmelige for, at TrygFonden har valgt at støtte vores filmproduktion – og dette er på alle måder meget passende, at vi kan time premieren med World Stroke Day,” siger Hjernesagens landsformand Tue Byskov Bøtkjær.

Tilbage på Sporet har premiere i Empire Bio i København for et særligt indbudt publikum. Du kan læse meget mere om World Stroke Day og forebyggelse af stroke her på siden.