Millionbevilling sikrer mere og bedre rådgivning om stroke

09.12.21
Hjernesagen fortsætter rådgivnings- og informationsindsatserne i StrokeLinjen efter en millionbevilling fra TrygFonden.

Takket være en bevilling fra TrygFonden er det muligt for Hjernesagen at nå ud til endnu flere danskere med et tilbud om rådgivning og information om stroke, altså blodpropper og blødning i hjernen. I 2020 startede Hjernesagen med økonomisk støtte fra TrygFonden StrokeLinjen, som består af et online informationsunivers og en telefonisk rådgivning, og med den nye bevilling på cirka 6 mio. kr. bliver det nu muligt at udvide tilbuddet med mere fleksible og individuelle løsninger og målrette særlige indsatser til udvalgte befolkningsgrupper.

”Vi er både stolte, glade og meget taknemmelige over at have modtaget den nye bevilling på seks millioner kroner fra TrygFonden. Siden vi startede StrokeLinjen, har vi haft travlt i den telefoniske rådgivning og rigtigt mange besøgende på den tilhørende hjemmeside. Det demonstrerer, at der i meget høj grad er brug for et initiativ til StrokeLinjen, som kan supplere den indsats, der allerede gøres i sundhedsvæsnet for de over 100.000 danskere, som lever med en strokediagnose,” siger Hjernesagens landsformand, Tue Byskov Bøtkjær, som suppleres af Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden:

”At få et stroke er en livsomvæltende begivenhed, og det rejser rigtigt mange spørgsmål og stor forvirring hos den ramte og de pårørende. Derfor er der brug for et sted, hvor man trygt kan henvende sig med alle sine spørgsmål, al sin fortvivlelse og sine frustrationer,” siger Grethe Thomas.

Tre nye målgrupper
Videreførelsen af StrokeLinjen vil omfatte skræddersyede indsatser rettet mod delmålgrupper, som man fra både erfaringerne fra StrokeLinjen og forskningen ved har vanskeligt ved at tage mod eksisterende tilbud om information og støtte.

Det handler om mennesker med afasi, som er et kommunikationshandicap, der ofte følger et stroke, og det handler om aleneboende ældre samt midaldrende mænd. For alle tre målgrupper gælder, at de er i øget risiko for at få et stroke eller et nyt stroke.

”Målet med vores arbejde med alle tre målgrupper er både at forebygge stroke og at sikre, at de, der rammes af et stroke, kommer hurtigt i behandling – og ikke mindst at de og deres pårørende efterfølgende får et bedre liv på trods af deres stroke,” forklarer Tue Byskov Bøtkjær

Individuel tilpasning
Den nye bevilling fra TrygFonden gør det muligt at arbejde endnu tættere sammen med de regionale behandlings- og rehabiliteringsinstitutioner over hele landet. Desuden sikrer den, at der nu sættes gang i udviklingen af nye, individuelle adgangsveje til virtuel rådgivning i form af det kommende tilbud, Mit StrokeNet.

Her vil ramte eller pårørende med et personligt login kunne få adgang til de informationer, som er særligt relevante for dem. Det kunne fx være et overblik over de genoptræningsmuligheder, der er i ens hjemkommune o.lign.

Samtidig fortsætter den nuværende rådgivnings- og informationsindsats i StrokeLinjen, hvor man hver dag kan få personlig rådgivning om både sundhedsfaglige, sociale, neuropsykologiske og juridiske aspekter omkring livet med stroke ved at ringe på 34 10 20 30.

 

Fakta om stroke
Hvert år rammes cirka 12.000 danskere af et stroke, altså en blodprop eller blødning i hjernen. 3.300 af dem dør, og det gør sygdommen til den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark. Sygdommen rammer både mænd og kvinder og er den hyppigste årsag til, at voksne mennesker får et handicap. Læs mere på www.strokelinjen.dk

Kend de hyppigste symptomer på stroke

Symptomerne på et stroke opstår pludseligt og kan være mange og forskellige, men de tre hyppigste er:

  • Halvsidig lammelse i (dele af) kroppen
  • Usammenhængende tale
  • Halvsidig lammelse af ansigtet

Ring straks 1-1-2
Har du mistanke om et stroke, skal du straks ringe 1-1-2. Ved stroke skal den mest effektive behandling sættes i gang inden for 4,5 timer efter de første symptomer, og derfor er det vigtigt at slå alarm, så snart man har mistanke om et stroke.