Børnefamilier kan bo tæt på hospitalet i nyt familiehus

01.02.24
Region Hovedstaden indviede 31. januar TrygFondens Familiehus Glostrup. Med huset får pårørende til patienter med hjerne- og rygmarvsskader helt nye muligheder for at opholde sig tæt på under indlæggelsen.

Når en borger rammes af en hjerne- eller rygmarvsskade, påvirker det hele familien. I mange tilfælde bliver livet aldrig helt det samme. Første skridt mod en ny hverdag for både patient og patientens familie er genoptræningen, som foregår under indlæggelse og ofte strækker sig over flere måneder. Med TrygFondens Familiehus Glostrup får familier tilknyttet Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader på Rigshospitalet, Glostrup nu helt nye muligheder for at være sammen under indlæggelsen:

– Det betyder for eksempel, at et barn indlagt på Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader kan have sine forældre og søskende så tæt på, at de stadig kan have en hverdag som familie, selvom de bor langt væk fra hospitalet. Med Familiehuset kan vi tilbyde familierne et ophold i hjemlige rammer ved siden af hospitalslivet, siger Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Familiehuset er er særligt tiltænkt børnefamilier med et barn eller en forælder indlagt på afdelingen. At det kan gøre en stor forskel for den enkelte familie, er TryghedsGruppen og TrygFondens administrerende direktør, Rie Odsbjerg Werner, ikke i tvivl om:

– Familiehuset vil modtage familier, der er meget langt hjemmefra. Det øger den svære og komplekse situation, de er i med ofte månedlange rehabiliteringsforløb. TrygFondens Familiehus skal hjælpe hele familien igennem en meget svær tid og give dem en tryg base, så de pårørende kan finde kræfter til at være der for den ramte – men også for hinanden og dele erfaringer med andre familier, som kun de kan.

Familiens åndehul
I Familiehuset kan der bo 11 familier. Det er bygget, så der både er mulighed for at trække sig tilbage i egen lejlighed og for at tilbringe tid med de andre familier i fællesområderne. Hver lejlighed består af et soveværelse, eget badeværelse og en privat terrasse.

De to fælleskøkkener er kørestolsvenligt indrettet med en hæve-sænke-kogeø i hvert køkken. Her kan familierne samles om madlavningen og kigge ud over den omgivende have eller ud på en kørestolsvenlig legeplads. I husets midte findes en afskærmet gårdhave, hvor familierne blandt andet kan samles om en fælles grill. I gamerrummet kan spil-entusiaster i alle aldre slå sig løs i gamerstol og med surround sound. I legerummet er der plads til hygge og leg.

Behandling af rygmarvsskader og hjerneskader styrkes
Gennem husets vinduer kan man kigge over på Bodil Eskesen Centret, hvor Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskade har til huse. Bodil Eskesen Centret blev indviet i juni 2023 og er det første sted i landet, hvor behandling af hjerne- og rygmarvsskader er samlet i én afdeling. Med Familiehuset er det samlede tilbud indenfor hjerne- og rygmarvsskader på matriklen komplet for nu.

Jannick Brennum, centerdirektør for Neurocentret, glæder sig over huset og de muligheder, det åbner op for:

– Forskning viser, at genoptræningen har bedre effekt, hvis man kan dele den med sine pårørende. Med Familiehuset bliver der mulighed for at gøre netop det. Det er helt nyt at samle genoptræningen efter hjerne- og rygmarvsskade og et familiehus som dette på ét sted. Det er godt for vores patienter og godt for familierne.

Fakta om TrygFondens Familiehus Glostrup
Familiehuset er bygget til familier med et familiemedlem indlagt på Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader. Det er særligt tiltænkt børnefamilier med et barn eller en forælder indlagt på afdelingen.

Det er doneret af TrygFonden og drives af Rigshospitalet, Glostrup.

Huset er på ca. 1000 m2, der er fordelt på 11 lejligheder på ca. 30 m2 hver, samt en række fællesområder. Alle lejligheder har soveværelse, eget badeværelse og privat terrasse.

Afdeling for Hjerne- og Rygmarvsskader modtager patienter fra hele Østdanmark, herunder også Grønland og Færøerne.

Region Hovedstadens Center for Ejendomme har været bygherre på projektet.

Tegnet af Praksis Arkitekter og videreudviklet af RH Arkitekter.