AZ-vaccinen: Ingen øget risiko for strokepatienter

14.04.21
Det står nu klart, at blodpropper og dødsfald kan være meget sjældne bivirkninger til den meget omtalte coronavaccine fra AstraZeneca. Men virkningsmekanismen er en helt anden end ved stroke, og som strokepatient er man derfor ikke i særlig øget risiko for at få en ny blodprop, hvis man har fået vaccinen.

Brugen af Covid-19-vaccinen fra AstraZeneca står ifølge blandt andre Danmarks Radio overfor at blive suspenderet i Danmark, da man gennem flere uger har haft mistanke om, at der i sjældne tilfælde kan optræder bivirkninger i form af blodpropper.

Professor og medlem af Hjernesagens ekspertpanel Hanne Christensen har siddet med i det ekspertudvalg, som har undersøgt vaccinen og dens bivirkninger for Sundhedsstyrelsen i Danmark, og hun kan bekræfte, at der faktisk er en sammenhæng mellem vaccinen og bivirkningerne. Men hun fortæller også, at virkningsmekanismen er en helt anden end ved blodpropper i hjernen – og at man derfor IKKE er i øget risiko for at få flere blodpropper, hvis man som tidligere strokepatient har fået vaccinen.

”Den mekanisme, der kan optræde som bivirkning til vaccinen fra AstraZeneca er sandsynligvis den samme, som man også kan se ved vaccinen fra Johnson & Johnson, der også undersøges af myndighederne lige nu. Man kender faktisk mekanismen allerede som en ekstrem sjælden bivirkning fra lægemidlet Heparin. Konkret sker der en immunologisk reaktion: Blodpladerne aktiveres af vaccinen og klæber sammen i kroppens venesystem, og det kan medføre blodpropper i ben, lunger, mave og i venerne i hjernen. Det er på en måde helt modsat de almindelige blodpropper i hjernen, som næsten altid optræder i arterierne”, siger Hanne Christensen.

Hun forklarer videre, at blodpropperne efter vaccinen optræder mellem tre og 30 dage efter vaccinationen – langt de fleste inden for de første to uger. Og eftersom AZ-vaccinen har været suspenderet i Danmark i mere end en måned på nuværende tidspunkt, er det ekstremt usandsynligt, at personer, der enten er fuldt vaccinerede eller har fået første stik, fremadrettet vil opleve negative følger af vaccinen. Vaccinen fra Johnson & Johnson er endnu ikke taget i brug herhjemme.

Der vil i de kommende dage komme en opdatering fra sundhedsmyndighederne omkring vaccinen fra Johnson & Johnsons fremtidige rolle i det danske vaccinationsprogram.