Afasidag 2023: Kunsten gør mig glad

27.09.23
Den 7. oktober kan du møde Niels Tørring på Afasidagen, hvor han udstiller sine bronzeskulpturer. Efter sit stroke i 2018 er kunsten blevet en endnu vigtigere del af livet, fortæller Niels i dette interview.

Den 7. oktober afvikler Hjernesagen i samarbejde med Afasigruppen, Hjerneskadeforeningen og Syddansk Universitet Afasidagen 2023 i Odense. Dagen byder blandt andet på fællessang, optræden af AfasiSang-koret og spændende oplæg fra både ramte og professionelle – og så vil der også være en udstilling af malerier og skulpturer udført af kunstnere, der selv er ramt af afasi.

Inspiration fra de nære omgivelser
En af de deltagende kunstnere er 62-årige Niels Tørring fra Aarhus. Niels vil udstille en række af sine smukke og udtryksfulde bronzeskulpturer, hvor inspirationen ofte hentes i naturen eller Niels’ nærmeste omgivelser.

– Jeg finder min inspiration mange steder. Det kan være fra en cykeltur, hvor jeg får nogle indtryk. Det kan være nogle fugle eller måske noget bark med en spændende struktur. Men det kan også være nogle grene i et spændende mønster, eller formen på en asparges eller et rabarberblad, siger Niels og fortsætter med at forklare om sin proces:

– Jeg former og støber modellen til min skulptur i gips, så brænder det organiske materiale ud og bruger derefter gipsformen til at støbe bronzen i, inden jeg til sidste polerer skulpturen og pudser den op med kobbersulfat.

Alene – men aldrig ensom
Det er velkendt, at mange efter et stroke bruger en form for kunstnerisk udtryk i sin proces med finde en ny vej i tilværelsen. Det kan være i form af digte, fotografi eller gennem tegning og maleri. For Niels Tørring handler det blandt andet om at finde en ny måde at kommunikere på:

– Jeg har altid haft en interesse for kunst – også for at udøve kunst. Det er mere end 30 år siden, jeg tog de første aften- og weekend-kurser, men aldrig haft kunsten som min beskæftigelse. I dag har jeg indrettet et værksted herhjemme, hvor jeg laver mit bronzearbejde. Jeg arbejder helt alene, men jeg føler mig aldrig ensom – jeg har det fantastisk godt i mit værksted. Men det er også vigtigt at snakke med andre mennesker, og det åbner kunsten op for, fortæller han.

Ud blandt andre
Niels laver også akvarelmaling og keramik. Han deltager løbende i kurser for at forbedre sin tekniske kunnen med de forskellige materialer, så selvom han står alene inde i værkstedet, bringer kunsten ham derfor også ud blandt andre.

– Min afasi gør det svært for mig at snakke. Jeg kan sagtens læse og skrive, men jeg vil også gerne snakke med andre mennesker, og der kan kunsten være en hjælp. Så du kan sige, at det at lave kunst er med til at gøre mig glad i hverdagen.

På Afasidagen til oktober kan du ud over Niels Tørring også møde Michael Dvinge og Else Taisbak, som begge udstiller malerier. Tilmeld dig dagen lige her.

 

Kort om Niels Tørring
Niels er 62 og bor sammen med sin kone, som han har tre voksne børn med.

Indtil sit stroke i 2018 arbejdede han som biokemiker på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet. Efter at have afsluttet sin rehabilitering genoptog Niels sin gamle interesse for selv at skabe kunst.

Han har bl.a. taget skulpturkurser på Skulpturskolen ved Torben Andersson, og har tidligere i år lavet en udstilling med egne værker på Lisberg Sognegård. På fotoet øverst ses Niels foran sit værksted i hjemmet ved Århus.

Du kan følge Niels og hans kunst på Instagram.