innerpagebanner

Kort om stroke

Stroke er blodprop eller blødning i hjernen.
Nedsat blodforsyning skader hjernen.
33 rammes dagligt i Danmark.

Symptomer på stroke

Ofte kan symptomerne på stroke komme fra det ene sekund til det andet, og det er vigtigt at reagere – også selvom de måske går over igen kort efter.

strak snak smil. stroke symptomer. ved symptomer ring 112

Stroke/Blodprop og blødning i hjernen

12.000 mennesker rammes årligt af stroke. Det er faktisk 33 om dagen. Dette gør stroke til den 4. hyppigste årsag til dødsfald i Danmark. Samtidig er det den diagnose, som giver flest voksne et handicap.

Fagpersoner i Danmark er blevet enige om, at anvende ordet stroke som erstatning for begreberne apopleksi og slagtilfælde.

Hvad er et stroke?

Stroke er en samlet betegnelse for blodprop i hjernen og blødning i hjernen.

Hvad er en blodprop i hjernen?

En blodprop i hjernen stopper tilførslen af blod til en del af hjernen.

Med blodet kommer der ilt og næringsstoffer til hjernecellerne. Det er det, hjernecellerne lever af. Derfor dør hjernecellerne i det område, der ikke får blodtilførsel.

blodprop stroke

Videoen nedenfor viser hvad der sker når man får en blodprop i hjernen.

Hvad er en hjerneblødning?

Ved en hjerneblødning går der hul på en blodåre, og der dannes en blodansamling.

Der, hvor blodansamlingen dannes, dør hjernecellerne.

Hjerneblødning. blodkar i hjerne der springer

Videoen nedenfor viser hvad der sker når man får en hjerneblødning.

Hvad er en TCI/TIA?

Forbigående blodprop i hjernen

Transient Cerebral Ischemia (TCI) eller Transient Ischemic Attack (TIA) er engelske begreber, der betyder, at der har været en forbigående nedsat tilførsel af ilt og næringsstoffer til hjernen. Det skyldes, at der har været en lille blodprop eller en forsnævring af en blodåre (forkalkning af blodkarret), som kortvarigt er lukket til. TCI eller TCA referer dermed til symptomer på stroke.

Typisk varer dette fra minutter og op til 24 timer. Patienter oplever hyppigt længerevarende (mere end 24 timer) træthed efter TCI/TIA.

Hvorfor får man et stroke?

Forhøjet blodtryk, rygning og diabetes er de tre største årsager til stroke.

Flere faktorer gør dig mere udsat for at få stroke:

 • Forhøjet blodtryk
 • Rygning
 • Diabetes
 • Forbipasserende blodprop (TCI)
 • Hjerteflimmer
 • Søvnapnø
 • Medfødt hul i hjertet
 • P-piller og hormontilskud
 • Karmisdannelser

Behandling af stroke

Den akutte behandling af stroke skal redde hjernevæv fra at gå til grunde.

Med behandling kan omfanget af en hjerneskade begrænses, og patienten kan få mindsket eller i heldigste fald undgå efterfølgende men. Jo tidligere, behandlingen begynder, des bedre virker den.

Behandling af blodprop i hjernen

Når en blodprop lukker for tilførslen af ilt og næringsstoffer, stopper de berørte celler med at sende elektriske signaler til den del af kroppen, de styrer. Det giver fx sprogforstyrrelser eller lammelse af en arm eller et ben. Efter få minutter begynder cellerne at dø, mens området udenom går i en slags dvale.

 

Med behandling kan omfanget af en hjerneskade begrænses, og patienten kan få mindsket eller i heldigste fald undgå efterfølgende men. Jo tidligere, behandlingen begynder, des bedre virker den.

Det er altafgørende for en person med blodprop i hjernen at få behandling hurtigst muligt. Ring derfor straks 1-1-2 ved mistanke om stroke!

Trombolyse

En blodprop i hjernen kan opløses med trombolyse, hvis man bliver behandlet inden for fire og en halv time efter, at symptomerne har vist sig. Det sker ved hjælp af blodpropopløsende medicin, der gives direkte i en blodåre. Ved en vellykket trombolysebehandling opløses proppen, så der igen er passage for blodet.

Trombektomi

Hvis blodproppen sidder i et stort kar i hjernen, er det ikke altid, at den kan opløses med medicin. Fjernelse af proppen foregår i stedet hurtigere og mere sikkert med et kateter. Kateteret indføres i arterien i lysken og føres til hjernen. Dette indgreb kaldes trombektomi.

Minder om ballonudvidelse

Inden for de seneste år er en række kateterbaserede teknikker blevet introduceret. De kan fjerne blodpropper fra hjernens arterier og genetablere blodtilførslen til hjernen, så apopleksisymptomerne mindskes.
Et kateter indføres i arterien i lysken og op gennem legemspulsåren til hjernens arterier. Gennem det tynde kateter kan andre instrumenter indføres, og blodproppen kan fjernes. Igennem et kateter kan en selvudvidende stent fremføres. Dette er et rør, hvor blodproppen fanges i rørets væg. Herefter trækkes stenten ud igen med blodproppen indlejret i væggen. Et andet kateter fungerer som et sugerør, hvor blodproppen suges ud eller suges fast i kateteret, hvorefter det trækkes ud.

 

Behandling af hjerneblødning

Hjerneblødninger er svære at behandle akut, og der mangler god akut behandling.

I få tilfælde kan et kirurgisk indgreb komme på tale, men oftest består behandlingen af hjerneblødninger i at reducere risikoen for komplikationer som infektioner, typisk i lungerne, eller blodpropper i ben eller lunger.

Hjerneblødninger kan være svære at behandle akut – læs artiklen fra Hjernesagens blad 2/2013.

Hurtig behandling reducerer varige mén

Det er altafgørende for en person med blodprop i hjernen at få behandling hurtigst muligt.

Ved behandling inden for:

 • 1½ time efter de første symptomer kan op mod hver 3. patient undgå alvorlige mén.
 • 3 timer efter de første symptomer kan op mod hver 8. patient undgå alvorlige mén.

3-4½ timer efter de første symptomer kan ca. hver 10. patient undgå alvorlige mén.

Trombolyse

En blodprop i hjernen kan opløses med trombolyse, hvis man bliver behandlet inden for fire og en halv time efter, at symptomerne har vist sig. Det sker ved hjælp af blodpropopløsende medicin, der gives direkte i en blodåre. Ved en vellykket trombolysebehandling opløses proppen, så der igen er passage for blodet.

Der er to vigtige principper i behandlingen af blodprop i hjernen:

 • At opløse eller fjerne blodproppen så blodforsyningen og dermed energiforsyningen til det lidende område af hjernen genetableres.
 • At iværksætte behandlingen så hurtigt som muligt så flest nerveceller overlever, og patienten dermed efterlades med færrest mulige symptomer.

Trombektomi

I nogle tilfælde kan en patient med blodprop i hjernen ikke få den blodpropopløsende behandling trombolyse. Så kan det være en mulighed at opløse blodproppen med et kirurgisk indgreb gennem en arterie – trombektomi. Trombektomi bruges ved blodpropper i store blodkar. Det er en endovaskulær (inden i blodåren) behandling kaldet EVT.

Læs mere om trombektomi.