Skjulte skader

Ikke alle følger efter en hjerneskade er synlige. En hjerneskade medfølger ofte skjulte skader, som kan være svære for den ramte og de pårørende at forstå og forholde sig til.
Senest opdateret: 25. april kl. 08:50

Flere af følgerne efter en blodprop eller blødning i hjernen bliver først synlige efter et stykke tid. De kaldes skjulte handicap eller kognitive skader, fordi de ikke umiddelbart er til at se eller høre.

Skjulte skader viser sig fx ved, at man har svært ved at huske, planlægge, tage initiativ, orientere sig i tid og rum og oplever udtalt træthed.

Læs mere om eksempler på kognitive skader.

Svært at forstå

Skjulte skader er ofte problematiske, fordi de kan være svære for pårørende at forstå og svære for den ramte at forklare.

Det kræver stor forståelse og tålmodighed fra omgivelserne at være sammen med en person, der har et skjult handicap. Udefra kan det se ud som om, personen er doven eller ikke gider, men som oftest er årsagen, at det usynlige handicap gør, at det er vanskeligt for personen at handle. 

Når vanskeligheder og forandringer bliver synlige, ledsages de ofte af en følelse af tab og sorg over det, den ramte ikke længere kan.

Læs mere om skjulte skader og svære følelser.

Gode råd

Få gode råd til at tackle følgende skjulte skader i hverdagen:

Læs mere

Struktur gør det lettere at leve med kognitive skader

Akut organisk delirium

Oplæg fra temadag om skjulte skader (2015)

Hvad betyder skjulte handicap for mennesker med hjerneskade og deres omgivelser 

Personligheds- og adfærdsforandringer hos let til moderat skadede

Depression efter en apopleksi

Svære adfærdsforstyrrelser efter erhvervet hjerneskade – akutfase og tiden efter udskrivelse fra hospital