P-piller og hormontilskud øger risikoen for blodprop i hjernen

Kvinder, der tager p-piller eller hormontilskud, har henholdvis let forhøjet og forhøjet risiko for at blive ramt af blodprop i hjernen.
Senest opdateret: 27. august kl. 11:08

400.000 kvinder bruger p-piller dagligt. Risikoen for at blive ramt af blodprop i hjernen er let øget hos kvinder, der tager p-piller sammenlignet med kvinder, der ikke bruger p-piller.

P-piller af 1. og 2. generation udgør den laveste risiko for blodpropper, mens 3. og 4. generations p-piller er forbundet med den højeste risiko for blodpropper. 2. generations p-piller anbefales i Danmark.

Ældre kvinder, der tager hormontilskud i forbindelse med overgangsalder, har en forhøjet risiko for at få blodpropper. Alder er i denne sammenhæng også en risikofaktor.

Blodpropper er en sjælden bivirkning ved p-piller

Blodpropper er en sjælden bivirkning ved p-piller.

Der er 20 tilfælde af blodpropper pr. 100.000 kvinder, der tager 1. og 2. generations p-piller og 40 tilfælde per 100.000 kvinder ved 3. og 4. generations p‐piller. For kvinder, der ikke tager p-piller er risikoen 5‐10 tilfælde pr. 100.000 kvinder.

Risiko stiger med mængden af østrogen

P-piller indeholder hormonerne østrogen og gestagen.

Der er en sammenhæng mellem mængden af hormonet østrogen i p-piller og hormontilskud og risikoen for blodpropper. Derfor er p-piller med højt indhold af østrogen trukket ud af det danske marked og har i dag et lavt indhold af østrogen.

Der er imidlertid ingen øget risiko for blodprop i hjernen forbundet med lokal østrogenbehandling, der kan gives i forbindelse med overgangsalder, fx mod vaginal tørhed.

P-piller udgør fortsat lav risiko

Risikoen for blodpropper hos yngre kvinder er lav og skal ses i forhold til fordelene ved p-piller som præventionsmiddel.

Til sammenligning har gravide kvinder højere risiko for blodpropper end kvinder, der tager p-piller.

Andre risikofaktorer

P-piller er ikke eneste årsag til blodpropper og risikoen øges ved andre faktorer.

Kvinder der tager p-piller har yderligere risiko for at få blodpropper, hvis de samtidig ryger, har forhøjet blodtryk eller migræne med syns-, føle-, taleforstyrrelser eller lammelser. Derudover stiger risikoen for blodpropper med alderen.

Kilde

Hanne Christensen, Professor i neurologi med særlig fokus på apopleksi, overlæge, dr.med., Neurologisk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Lægemiddelstyrelsen 2016: P-pille analyse – Med fokus på brugere og bivirkningsindberetninger om blodpropper i Danmark

Sundhed.dk om p-piller

 

(Revideret 2018)