Karmisdannelser kan føre til hjerneblødning

En af de mere sjældne årsager til blødninger i hjernen er misdannelser af blodårerne i hjernen, som oftest er medfødt.
Senest opdateret: 18. april kl. 02:02

Hjerneblødninger forårsages almindeligvis af åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Men medfødte karmisdannelser kan også være årsag til blødning i hjernen.

Der er to former for misdannelser af blodkarrene:

  • Udposninger på karrene, aneurismer
  • ’Karknuder’, også kaldet arteriovenøs malformation (AVM)

Udposninger på blodkar

En hjerneblødning kan opstå, hvis en udposning på et blodkar pludselig springer. Sygdommen er mest udbredt blandt ældre, da blodårene generelt udvider sig med alderen og de elastiske egenskaber i årene aftager. 

Risikoen er forhøjet, hvis man samtidig ryger eller har for højt blodtryk. I sjældne tilfælde kan denne form for karmisdannelser være arvelig.

Hvis en udposning springer og forårsager en hjerneblødning, vil det mærkes som en voldsom pludselig hovedpine, som et ’søm i nakken’.

Det er vigtigt at søge læge og blive undersøgt, hvis man oplever symptomer på en hjerneblødning, for at undgå, at der opstår nye blødninger i hjernen.

’Karknuder’

Denne form for karmisdannelser viser sig ved, at blodkarrene knuder sig sammen som garnnøgler.

Som oftest vil man ikke opleve symptomer på karknuder, og mange opdager derfor aldrig, at de har en misdannelse, eller den findes tilfældigt.

Epilepsi og migræne med aura, der kan give syns-, føle-, kraft- og taleforstyrrelser, kan dog være symptomer på karmisdannelser.

Risikoen for at få en hjerneblødning som følge af karknuder er lille. Tilmed er risikoen for at få mén ved at fjerne karknuden større end karmisdannelsen i sig selv.

Læs mere

Udposninger på blodårene

Unormale blodkar

Kilde

Hanne Christensen, Professor i neurologi med særlig fokus på apopleksi, overlæge, dr.med., Neurologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital. 

Hjerteforeningen