Forbipasserende blodprop – TCI

TCI kan være en forløber til en blodprop i hjernen, og det er derfor vigtigt at reagere med det samme.
Senest opdateret: 19. april kl. 01:43

Foto: Røntgenafdelingen, Bispebjerg Hospital

TCI er en forkortelse for transitorisk iskæmisk infarkt og betegner en midlertidig iltmangel i hjernen.

TCI opstår oftest ved, at en lille blodprop sætter sig fast i et af hjernens små blodkar og midlertidigt stopper blodtilførslen til et område i hjernen og påvirker cellerne. Efter kort tid opløses blodproppen og blodet kan igen strømme frit og symptomer vil forsvinde.

Samme symptomer som blodprop

Symptomerne på TCI og blodprop i hjernen er de samme. De mest typiske symptomer er halvsidig lammelse af arm og ben eller halvsidig ansigtslammelse og talebesvær.

Læs mere om symptomerne

Et TCI-anfald varer ofte kun i få minutter til få timer og symptomerne er forsvundet inden for 24 timer.

Reager straks

Når symptomerne viser sig, er det umuligt at sige, om der er tale om en TCI eller en vedvarende blodprop i hjernen. Derfor er det vigtigt at reagere straks og ringe 1-1-2 – også selvom symptomerne er væk.

TCI er ofte et advarselstegn om en senere blodprop i hjernen. Det er derfor vigtigt, at man hurtigt kommer på hospitalet og bliver undersøgt.

Forebyg TCI

Årsagen til TCI er typisk åreforkalkning. En usund livstil bidrager væsentligt til åreforkalkning og udvikling af blodpropper.

Man kan reducere sin risiko for TCI ved at leve sundt. Undgå derfor at ryge, drik alkohol med måde, dyrk motion, spis fedt- og saltfattigt og vær opmærksom på forhøjet blodtryk og kolesteroltal.

Læs mere om forebyggelse

Behandling af TCI

TCI bliver ofte behandlet ved blodfortyndende medicin. 

Læs mere

TCI - apopleksiens farlige lillebror

Kilde

Sundhed.dk