Diabetes øger risikoen for blodprop i hjernen

Mennesker med diabetes har øget risiko for at blive ramt af blodprop i hjernen. Derfor er det særlig vigtigt at leve sundt.
Senest opdateret: 14. april kl. 10:08

Foto: Colourbox

Personer, der har diabetes, er mere udsat for at blive ramt af blodpropper i hjernen end den øvrige befolkning.

Den øgede risiko skyldes, at forkalkningen i blodårerne i højere grad sker hos mennesker med diabetes end hos mennesker uden diabetes, og at risikoen for blodpropper dermed øges.

Diabetes er yderligere en risikofaktor for forhøjet blodtryk, som også kan forårsage blodprop og blødning i hjernen. Derfor er anbefalinger for blodtryk sat lavere for mennesker med diabetes end for mennesker uden diabetes.

Læs mere om forhøjet blodtryk

Hvad er diabetes?

Diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) er højere end det normale. De almindeligste typer diabetes er type 1 og type 2:

Type 1 diabetes er en sygdom, hvor kroppen stopper med at producere insulin. Insulin transporterer sukker fra blodet ud til kroppens væv, fx muskler. Uden tilstrækkelig insulin ophobes sukkeret i blodet og blodsukkeret stiger. Diabetes 1 rammer oftest børn eller yngre voksne.

Ved type 2 diabetes mister kroppen gradvist evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin. Sygdommen er arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil. Langt de fleste, der har diabetes, har type 2.

Forebyggelse

På grund af den øgede risiko for blodprop i hjernen har personer med diabetes særlig grund til at leve en sund livsstil. Risikoen for at blive ramt af blodprop i hjernen stiger yderligere, hvis man – foruden diabetes – også har andre risikofaktorer.

For at forebygge og mindske risikoen er det vigtigt at holde øje med dit blodsukker, tjekke dit blodtryk regelmæssigt, stoppe med at ryge, drikke alkohol med måde, få daglig motion og spise salt- og fedtfattigt.

Læs mere om forebyggelse

Kilder

Sundhed.dk

Diabetesforeningen