Ramt i hjernen

Hvert år rammes 12.000 danskere af et stroke, altså en blodprop eller blødning i hjernen. Det svarer til, at en person rammes hvert kvarter, døgnet rundt. Ud over de strokeramte får andre cirka 7.000 danskere en anden type skade på hjernen hvert eneste år. For de fleste er det en voldsom og livsomvæltende begivenhed, hvor ingenting bagefter er det samme som før.

Ramt i hjernen er en serie podcast, som Hjernesagen har fået udarbejdet af journalist Louise Hørlyk Sloth med økonomisk støtte fra Lundbeck Fonden. I serien kan du møde en række ramte og pårørende, der sætter fokus på hver deres aspekt af livet med en skade på hjernen.

Du kan downloade serien her på siden – eller finde alle afsnit på de gængse streamingtjenester som Spotify, Podimo, iTunes osv.

God fornøjelse!

portraitfoto Marianne - podcast

At blive i forholdet efter en hjerneskade

I dette afsnit kan du møde Marianne, hvis mand, Peter, bliver ramt af flere blodpropper i hjernestammen. ”Han kunne jo i udgangspunktet intet. Kognitivt og følelsesmæssigt var han en helt anden mand,” siger Marianne.

I dette første afsnit af Ramt i hjernen dykker vi ned i et af de helt store dilemmaer: Skal man blive i ægteskabet eller gå? Ægteskabet sættes i mange tilfælde på den ultimative prøve i tiden efter en hjerneskade, og der findes desværre ikke en rigtig eller forkert løsning. I afsnittet medvirker også neuropsykolog Nadia Korfitsen.

Lyt Mariannes historie her
Lea portraitfoto podcast "Ramt"

At vælge skilsmisse efter en hjerneskade

Leas mand bliver ramt af voldsomme personlighedsændringer efter en skæbnesvanger trafikulykke for år tilbage. Det fører til et ægteskab, som fuldkommen ændrer karakter – og tvinger i sidste ende Lea til at tage en meget tung og vanskelig beslutning: Hun lader sig skille.

”Hvad er jeg for et menneske at gå fra en mand, der sidder i så forfærdelig situation?” siger Lea i dette afsnit af Ramt i hjernen – for det er et af de allerstørste dilemmaer i tiden efter en hjerneskade. I afsnittet medvirker også neuropsykolog Nadia Korfitsen.

Lyt til Leas historie her

Når en hjerneskade forties

“Som regel var vi sjældent nået gennem morgenmaden, før det ikke var en god dag.” Sådan fortæller Kirsten om sin mand Oles ændrede personlighed efter hjerneskaden, der betød, at han opførte sig ubehageligt og nedladende. Alligevel holdt Kirsten ikke bare ud, men også Oles ændrede personlighed hemmelig, fordi hun hele tiden ønskede sig, at han blev “rigtig” igen. Kirstens historie er eksemplet på, at det er vigtigt at tale højt om hjerneskaden og de ændringer, den medfører. Også i dette afsnit medvirker neuropsykolog Nadia Korfitsen.

Lyt til Kirstens historie her
Line portrait foto podcast "Ramt"

Min søster er ramt af en hjerneskade

Da Line var 27 faldt hendes ti år yngre søster Stine af hesten og pådrog sig flere hjerneblødninger – og uoprettelige skader på hjernen. Line selv var på dette tidspunkt en ganske nybagt mor, og midt i dåbsinvitationerne blev hendes verden vendt fuldkommen på hovedet. I dette afsnit af Ramt i hjernen fortæller neuropsykolog Nadia Korfitsen, hvad man skal være opmærksom på, når man er klar til – og nærmest føler sig nødsaget til – at gå gennem ild og vand for sin familie, men samtidig også er nødt til at passe på sig selv.

Hør Lines historie her
Charlie- portrait foto podcast "Ramt"

Ramt af afasi efter en hjerneskade

Afasi er et svært socialt handicap – og os, som ikke er ramte, må derfor ikke være bange for at kaste os ud i samtalen med den afasiramte. Omvendt er det vigtigt, at den ramte ikke afholder sig fra at være socialt aktiv – trods sit handicap. Sådan siger neuropsykolog Nadia Korfitsen i dette afsnit, hvor vi møder Charlie, der netop er ramt af afasi: “Min hjerne kan tale, men det kan munden ikke,” fortæller Charlie blandt andet – og beretter videre, hvordan hans kommunikationshandicap har ændret tilværelsen fuldstændig og fx gjort ham meget afhængig af hjælp fra kæresten Mette.

Lyt til Charlies historie her
Kathrine portraitfoto podcast "Ramt"

Min mor er ramt af en hjerneskade

“Det sværeste er, at det er et vilkår, man skal vænne sig til – at have en hjerneskadet forælder.” Sådan siger Kathrine, som kun var 19 år, da hendes mor blev ramt. Med ét slag ændrede tilværelsen sig radikalt – naturligvis for Kathrines mor, men også for Kathrine selv, da alvor og bekymring flyttede ind i hendes gymnasietilværelse. I dette afsnit kan du blandt andet høre neuropsykolog Nadia Korfitsen fortælle, at de “forbudte” tanker er helt normale for pårørende til mennesker med skade på hjernen – og at de netop ikke er forbudte, men naturligvis meget vanskelige at håndtere og leve med.

Lyt til Kathrines historie her
Anne portraitfoto podcast "Ramt"

Tilbage i job efter hjerneskade

For mange af os er arbejdet en meget stor del af vores identitet, og derfor fylder det også meget, om man er i stand til at vende tilbage til sit job efter en skade på hjernen. I dette afsnit møder vi Anne, som var forfærdet ved tanken om ikke at kunne arbejde – og derfor startede på fuld tid lang tid før lægernes anbefaling, og også tidligere end hun egentlig kunne holde til. Neuropsykolog Nadia Korfitsen forklarer, at det for mange kan være en stor sorg at sige farvel til arbejdsmarkedet og giver gode råd til, hvordan man kan håndtere det tab af identitet, der følger med.

Lyt til Annes historie her
Johanne portraitfoto podcast "Ramt"

Min veninde har fået en hjerneskade

Johannes venskab med Sanne blev sat på alvorlige prøver, da Sanne blev ramt af en skade i hjernen – og med Johannes egne ord blev det svært at holde fast i deres forhold. Men selvom venskabet går gennem “gigantiske ændringer”, så har hjerneskaden faktisk også en positiv effekt, for de to er i dag tættere end nogensinde. I dette afsnit fortæller neuropsykolog Nadia Korfitsen, hvorfor det er vigtigt at holde fast, når ulykken er sket – og hun giver gode råd til, hvordan man forbliver venner også efter en hjerneskade. Dette afsnit er det sidste i serien Ramt i Hjernen.

Lyt til Johannes historie her