Vi skal have bedre hjælp til afasi-ramte

28.05.25

Hjernesagens repræsentantskab bakkede på sit årlige møde i Vejle op om en politisk udtalelse, som kalder til handling på afasi-området.

En tredjedel af alle, der rammes af et stroke, får efterfølgende afasi i en eller anden grad. Afasi er et alvorligt kommunikationshandicap, som både kan ramme evnen til at tale, evnen til at forstå andre, evnen til at stave og evnen til at læse – afhængig af, hvor skaden i hjernen sidder.

Det er baggrunden for, at Hjernesagens repræsentantskab i weekenden vedtog en politisk udtalelse, der kalder på bedre, mere ensartet og øget hjælp til mennesker med afasi.

– Af de ca. 4.000 danskere, som hvert år rammes af afasi, vil tilstanden være kronisk for mellem 30 og 40 procent. Og det er en tilstand, som meget ofte giver store sociale udfordringer for både den ramte og familien omkring. Derfor mener vi, at det er bydende nødvendigt, at landets kommuner forpligtiges til at prioritere bedre og mere logopædisk rehabilitering og støtte, så alle borgere med afasi kan få den nødvendige hjælp til at komme sig bedst muligt, siger Hjernesagens direktør Anne Hertz.

Ligestilles med fysiske handicap
I Hjernesagens udtalelse hedder det blandt andet, at mennesker med afasi skal have samme ret til rehabilitering som mennesker med fysiske handicap – eksempelvis lammelser. I dag er det sådan, at visse grupper med fysiske udfordringer efter en skade på hjernen, har ret til livslang fysioterapi uden selv at skulle betale. Der ønsker Hjernesagens repræsentantskab, at de personer med afasi, som vurderes at have brug for det, får samme rettigheder – blot med kommunikationstræning.

Derfor opfordrer repræsentantskabet til, at genoptræning af mennesker med afasi flyttes til sundhedslovens paragraf 140 om genoptræning efter udskrivelse fra sygehus. Den politiske udtalelse fra repræsentantskabet indeholder desuden en stribe andre opfordringer til landets politikere, og efter repræsentantskabsmødet sendes udtalelsen til alle relevante ordførere og ministre på Christiansborg.

Du kan læse hele den politiske udtalelse fra Hjernesagens repræsentantskab her på Hjernesagens hjemmeside, hvor du også kan blive meget klogere på afasi.