Stor opmærksomhed om stroke

10.08.20
Med den triste nyhed om Hans Kongelige Højhed Prins Joachims blodprop i hjernen steg danskernes og mediernes opmærksomhed om sygdommen. Og selvom baggrunden er både alvorlig og trist, så har det medført øget viden om symptomerne på stroke – og hvad man stiller op, hvis man selv oplever dem.

Nyheden om Hans Kongelige Højhed Prins Joachims stroke ramte hele Danmark som et chok den 25. juli i år. Heldigvis kom prinsen hurtigt i kompetent behandling, og de foreløbige meldinger fra Kongehuset er positive – den alvorlige situation taget i betragtning.

Det var således på en meget trist og alvorlig baggrund, men Prins Joachims stroke medførte stor opmærksomhed på en meget vigtig sag – nemlig tidlig indsats og fokus på de første tegn på en blodprop eller blødning i hjernen.

Sidste år lancerede Dansk Råd for Genoplivning i samarbejde med TrygFonden kampagnen Stræk Snak Smil, som netop fokuserer på en tidlig indsats og opmærksomhed på de mest almindelige tegn på et stroke. Hovedbudskabet er, at oplever man et af de klassiske symptomer på et stroke, dvs. halvsidig lammelse, taleforstyrrelser eller angsigtslammelser, skal man omgående ringe 1-1-2.

Pludselig interesse for stroke
Også i Hjernesagen medførte HKH Prins Joachims sygdom pludselig travlhed: Rigtigt mange medier ville gerne vide mere om stroke, om forebyggelse og behandling samt langtidsudsigter for den ramte. Det gav mange henvendelser og medførte mange interviews med foreningens direktør såvel som med landsformanden til både tv, radio og skrevne medier.

I alt blev Hjernesagen citeret omkring 70 gange i de danske medier i dagene lige efter, at prinsens stroke blev meldt ud. Mange artikler og indslag kræver et abonnement, men nedenfor linker vi til et par af de mere informative artikler/indslag, som alle kan se:

https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen-morgen_200014

https://ekstrabladet.dk/flash/kongelige/danskekongelige/ekspert-om-joachim-han-har-vaeret-heldig/8218527

https://www.dr.dk/nyheder/indland/prins-joachim-er-en-blandt-12000-danskere-som-faar-blodprop-i-hjernen

Har du spørgsmål om stroke enten som ramt, pårørende eller udenforstående, kan du desuden ringe til Hjernesagens StrokeLinje på nummer 34 10 20 30.