Ny sundhedsreform sætter fokus på stroke

15.03.22
Regeringen har netop offentliggjort sit udspil til en reform af sundhedsområdet. Det indeholder blandt andet et meget stort fokus på forebyggelse – og en specifik målsætning om at nedbringe antallet af stroke i Danmark med 10 procent.

Regeringens længe ventede udspil til en bred sundhedsreform blev præsenteret den 15. marts på et pressemøde på Rigshospitalet. På mødet fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at sundhedsreformen dækker meget bredt – og han løftede også sløret for, at der er specifikke målsætninger for strokeområdet.

”Det er en fantastisk god nyhed. Med de målsætninger, som reformudspillet indeholder, vil vi placere Danmark helt i top i Europa i kampen mod en af de mest invaliderende og udbredte sygdomme, nemlig stroke,” siger Hjernesagens landsformand.

Regeringen vil således både øge forebyggelsen af stroke og sikre, at flere overlever et stroke samt at flere overlever med færre men. Desuden reformen også et punkt om mere datadrevet kvalitetsudvikling. Det er alt sammen blandt hovedpunkterne i Hjernesagens Handleplan for stroke, som vi har præsenteret for sundhedsministeren – og det er Hjernesagens landsformand meget tilfreds med:

”Jeg synes jo, at det er meget glædeligt, at der er blevet lyttet til vores input. Det vil jeg meget gerne kvittere og sige tak for. Og så vil jeg også tillade mig at invitere til, at vi fremadrettet etablerer et tæt samarbejde om mere konkrete løsninger. Vi har nemlig med vores handleplan listet en lang række helt konkrete bud på, hvordan vi når i mål med lige præcis de her ambitiøse målsætninger,” siger Tue Byskov Bøtkjær, landsformand i Hjernesagen.

Konkrete anbefalinger
Når det handler om at forebygge stroke, så der i 2030 er ti procent færre tilfælde om året, anbefaler Hjernesagens handleplan for stroke blandt andet en målrettet indsats med at opspore og forebygge forhøjet blodtryk i højrisikogrupper. Det skyldes, at man ved, at 60 % af alle strokepatienter i forvejen har et forhøjet blodtryk. Desuden lister handleplanen en række andre målrettede forebyggelsestiltag – ligesom der også er konkrete forslag til at sikre, at flere overlever stroke.

”Øget overlevelse og færre men handler et meget langt stykke hen ad vejen om, at folk kommer hurtigt i behandling. Derfor er det uhyre vigtigt at alle danskere kender de almindeligste tegn på stroke,” siger Tue Byskov Bøtkjær og henviser til den igangværende Stræk-Snak-Smil kampagne, som netop fokuserer på de tre almindeligste symptomer på stroke.

”Oplysningsarbejde som den aktuelle kampagne er en hjørnesten – ligesom en optimal organisering af den helt akutte behandling på hospitalerne er. Også det indeholder vores handleplan helt konkrete anbefalinger til,” siger han videre.

Regeringens udspil til en sundhedsreform skal nu behandles i Folketinget, og forhandlingerne begynder efter planen i næste uge.

Læs hele Hjernesagens udspil til en Handleplan for strokeområdet her.