Med Ritt og Christine rundt i Danmark

05.05.22
Ritt Bjerregaard og Christine Antorini inviterer Hjernesagen og resten af Danmark med ud at gå. Eller rettere: Ud at vandre. De har sammen skrevet bogen Vandrelyst, og de to tidligere ministre skelner mellem en almindelig gåtur og en egentlig vandretur – og her fortæller de om baggrunden for bogen.

Ritt Bjerregaard og Christine Antorini er gode veninder, tidligere toppolitikere og nu også forfattere til en fælles bog, hvor de har inviteret en række andre kvinder med ud at vandre på i alt 15 forskellige ruter rundt omkring i hele Danmark. Og ambitionen med bogen er faktisk ganske enkel, forklarer Christine Antorini:

– Vi vil inspirere andre til glæden over at vandre. Alle ved, at det er sundt, men vi vil gerne slå et slag for, at det også er meget mere end gavne vores fysik. Når man vandrer med andre, kan man nemlig åbne et helt særligt samtalerum, hvor man kan snakke sammen på en anden måde end ellers. Der er tid til at gå i dybden og også tale om de svære emner, indleder hun, inden Ritt supplerer:

– Vores bog er en inspirationsbog og en hyggebog. Den er rigtig god på en trist novemberdag, hvor man kan sidde derhjemme og blive glad og glæde sig til forårets vandreture. Og den kan forhåbentlig tjene som inspiration til, at man selv komme afsted sammen med andre, som Christine siger. Om det er Heidi fra jobbet eller ens gamle tante, betyder måske ikke så meget: Vandreturen kan nemlig også være en lejlighed til at gense folk, eller lave noget andet sammen med dem man ikke ser til hverdag.

Lokale guides på turen
Begge insisterer således på, at det er vigtigt at have andre med på vandreturen. For hyggens skyld, javist – men også fordi det forpligter og dermed være en slags sikkerhed for, at man faktisk kommer ud på tur, selvom sofaen, arbejdet, eller noget tredje måske trækker lidt mere.

De to kvinder er desuden enige om, at der skal længde på turen, før man kan kalde det en vandretur. Man definerer naturligvis selv sine målsætninger, men i bogen taler de om minimum 10 km. Det kan for nogen måske lyde af meget, og de to skynder sig også at understrege, at folks fysiske forudsætninger er meget forskellige. Og at det til syvende og sidst allermest handler om at komme afsted, hvorfor de netop også insisterer på at have selskab.

– Dem, vi har vandret med her i bogen, har ageret en slags lokale guides til deres nabolag. De har nydt at fortælle os om deres område, og fordi det hele bliver lidt mere levende på den måde, så kommer man næsten af sig selv til at gå lidt længere, end man måske ellers ville have gjort, forklarer Christine Antorini.

Brug netværket!
I bogen har Ritt Bjerregaard og Christine Antorini blandt andet selskab af læge Bente Klarlund Pedersen, minister Trine Bramsen og forfatter Elsebeth Egholm. Det giver anledning til en række interessante samtaler – og det betyder også, at de to københavnere kommer rundt i dele af landet, som de ellers ikke ville have set.

De to kvinder har ganske enkelt rakt hånde ud og trukket på deres eget netværk – en øvelse, som måske er lettere for to meget kendte personligheder, som må formodes at have et enormt netværk, end for så mange andre. Men de insisterer på, at alle kan kopiere modellen: Det handler om at række ud mod ens eget sociale netværk – og også gerne i retningen af venners venner. Og så kommer Ritt Bjerregaard desuden med et indspark til Hjernesagen:

– Man kan da også bruge en forening som Hjernesagen: I kunne vel annoncere på jeres sociale medier, i de forskellige lokalforeninger og finde lokale guides rundt omkring i landet? Det kunne meget vel være i en forening som Hjernesagen, at man finder nogen at gå tur med, pointerer hun.

Hold det simpelt
Begge insisterer på, at man skal holde det så simpelt som muligt, når man skal på tur. Nok er det essentielt at forberede sig forud for ens vandretur – men alting med måde:

– Man skal have et startpunkt for sin tur, man skal finde et sted, hvor man kan spise sin frokost, og så skal man have planlagt et slutpunkt. Man skal huske på, at det ikke altid kan lade sig gøre at gå en rundtur, så man skal sørge for at have en form for transport tilbage til ens udgangspunkt, så man kan komme hjem igen. Men derudover tager man det lidt, som det kommer, siger Ritt Bjerregaard og vender sig mod Christine Antorini, der nikker og tilføjer:

– Hold det simpelt, lyder hendes råd. Hun uddyber: –  Man har ikke brug for det store udstyr, og det er en befrielse at gå helt uden oppakning. Så hvis det er korte ture, vi taler om, har man ikke brug for andet end et par fornuftige sneakers, noget vand og måske et par æbler. Mere behøver man ikke.

Ritt Bjerregaard og Christine Antorinis bog Vandrelyst er udkommet på Gyldendal og kan købes i Hjernesagens webshop. Du kan imidlertid også vinde et signeret eksemplar gennem Hjernesagen – find konkurrencerne på vores Facebook-side fra den 9. maj og i de følgende dage!