Hjerteflimmer – er operation bedre end medicin?

11.01.21
Med støtte fra Novo Nordisk Fonden indleder forskere ved Aarhus Universitetshospital nu en undersøgelse af effekt og risiko ved en mindre operation af patienter med hjerteflimmer.

Undersøgelsen kommer til at inkludere patienter fra både Danmark, Sverige, Norge og Finland og skal sammenligne både effekt og bivirkning ved operationen sammenlignet med den gængse medicinske behandling af hjerteflimmer.

Hjerteflimmer er en udbredt lidelse i Danmark: Omkring 120.00 danskere har hjerteflimmer, som blandt andet giver en øget risiko for stroke. Hjerteflimmer er den hyppigste form for forstyrrelse af hjerterytmen, og det er en tilstand, hvor hjertets forkamre modtager alt for mange elektriske impulser. Det betyder, at der kan dannes blodpropper i den lille udposning på hjertet, som hedder auriklet eller hjerteøret. Disse blodpropper kan rive sig løs og blive transporteret til hjernen og resultere i et stroke.

Blodpropperne kan effektivt forebygges med blodfortyndende medicin, men det kan medføre en øget risiko for blødninger. De senere år har hjertespecialister derfor udviklet en metode, hvor man under lokalbedøvelse er i stand til at lukke aurikliet, så blodet ikke kan stå og klumpe sig sammen. Metoden er udviklet til personer, som har særlig høj risiko for blødninger, men et foreløbigt studie tyder på, at mange flere kan have gavn af operationen.

Forskere fra universitetshospitalerne i Aarhus og Aalborg har sammen med kolleger fra London og Essen sammenlignet data fra patienter fra hele verden, som har fået foretaget operationen med danske patienter, der er i medicinsk behandling.

”Der var tilsammen markant flere tilfælde af blodpropper, større blødninger og død i gruppen, der fik medicin, end i gruppen, der havde fået lukket auriklet, og forskellen blev større og større gennem de to år, patienterne blev fulgt. Resultaterne viser, at kateterbaseret lukning af auriklet er lige så god til at forebygge blodpropper som medicinsk behandling med blodfortyndende medicin, men at aurikellukning er overlegen med hensyn til risiko for blødning og død”, siger overlæge og professor Jens Erik Nielsen-Kudsk fra Aarhus Universitetshospital.

Det er disse resultater, som nu skal afprøves i et større lodtrækningsstudie.