Fokus på fremtidsfuldmagter
TV2 News satte mellem jul og nytår 2024 fokus på fremtidsfuldmagter og den kendsgerning, at en stor del af dem ender med at blive afvist i Familieretshuset. Det kan have så store konsekvenser for de berørte familier, at det faktisk er katastrofalt, lyder det fra Hjernesagens direktør.
For at starte med den gode nyhed, så kan man konstatere, at rigtig mange danskere her taget budskabet om fremtidsfuldmagter til sig: Der er en markant og konstant stigning i antallet af fremtidsfuldmagter herhjemme, og det er noget, vi er særligt glade for i Hjernesagen, da vi faktisk har været med til at tage initiativet til ordningen for år tilbage.
Desværre er der også en dårlig nyhed: Op mod hver tredje oplever nemlig, at deres fremtidsfuldmagt bliver afvist i Familieretshuset, når de anmoder om at få den effektueret.
– Det kan lyde voldsomt, men jeg mener virkelig, at det er katastrofalt, fordi det har så store konsekvenser for de berørte familier. Når man er nået til et sted i livet, hvor man skal have aktiveret en fremtidsfuldmagt, er man havnet i en dybt ulykkelig situation, men når fremtidsfuldmagten så bliver afvist, går man fra ondt til meget værre, siger Hjernesagens direktør Anne Hertz til TV2 News og fortsætter:
– I Hjernesagens rådgivning ser vi eksempler på mennesker, der går personligt konkurs, fordi de fx ikke kan betale afdrag på huset uden adgang til deres ramte partners økonomi – og de kan heller ikke sælge huset, fordi deres partner er ude af stand til underskrive papirerne. Man har tænkt sig rigtig godt om, og med en fremtidsfuldmagt forberedt sig på det værst tænkelige – og så havner man alligevel i et sandt mareridt, som det kan tage måneder eller år at komme ud af. Det er simpelthen dybt ulykkeligt.
Ofte bunder problemerne i, at man har gjort fremtidsfuldmagten for kompliceret med mange forbehold og undtagelser. Derfor anbefaler Hjernesagen, at man holder sin fremtidsfuldmagt så simpel som muligt. Justitsministeriet har lavet en vejledning til at udarbejde fremtidsfuldmagter, som man kan finde på ministeriets hjemmeside, og den indeholder et forslag til, hvordan man formulerer selve indholdet i fremtidsfuldmagten.
– Med mindre man har rigtig gode argumenter for at gøre noget andet, så anbefaler vi i Hjernesagen, at man ganske enkelt kopierer den formulering ind i sin fremtidsfuldmagt, siger Anne Hertz.
Du kan læse meget mere om fremtidsfuldmagter her på hjemmesiden.