fbpx

Blodtrykstjek kan forebygge hjerneskade

08.05.20
10. maj sætter Hjernesagen fokus på, hvor vigtigt det er at have tjek på sit blodtryk. I år har foreningen på grund af coronaepidemien været nødt til at aflyse offentlige arrangementer og har derfor flyttet oplysningskampagnen til hjemmeside og sociale medier.

Platformen er en anden, men budskabet er det samme, og coronaepidemien har ikke gjort det mindre vigtigt: Hvert år rammes 12.000 danskere af stroke, dvs. en blødning eller blodprop i hjernen. Det fører i mange tilfælde til alvorlige handicap som lammelser, talebesvær og adfærdsændringer. Faktisk er stroke den mest almindelige årsag til handicap blandt voksne.

Fokus på forhøjet blodtryk
I mange tilfælde er forhøjet blodtryk en medvirkende årsag til, at man rammes af stroke, og derfor er det afgørende at have tjek på blodtrykket og gøre noget for at få sænket det, hvis det er for højt. Hjernesagen, der er den landsdækkende patientorganisation for mennesker med stroke, arbejder for at udbrede information om faren ved forhøjet blodtryk.

Her på hjemmesiden og på Hjernesagens Facebook og Instagram finder man i dagene omkring 10. maj videoer, hvor professor og overlæge Hanne Christensen fra Bispebjerg Hospital samt sygeplejerske Gitte Rasmussen fra Hjernesagen fortæller om, hvorfor forhøjet blodtryk er farligt, og hvordan man tager sit blodtryk korrekt.

Mange har forhøjet blodtryk uden at vide det
Faren for at få forhøjet blodtryk stiger med alderen, og det er et meget udbredt problem: Op imod 300.000 danskere går rundt med forhøjet blodtryk uden at vide det. Man kan nemlig ikke selv mærke, hvis blodtrykket er for højt.

Læs mere om blodtryk her.