Salt - vidste du det?

Du skal højst spise 5-6 gram om dagen, så det betaler sig at kende saltindholdet i de fødevarer, vi spiser. Se her, hvor meget salt, der er i de almindeligste fødevarer, vi spiser til morgen, frokost og aften.
Senest opdateret: 08. marts kl. 08:16

Foto: Colourbox

Fødevarestyrelsen giver en række eksempler på saltindholdet i nogle af de fødevarer, vi spiser til morgen, frokost og aften:

Morgenmad

Brød med ost og skinke - 3 gram salt

Cornflakes med mælk - 2 gram salt

Havregryn med mælk og usaltede mandler - 0,3 gram salt

Frokost 

Rugbrød med traditionelt pålæg - 4,5 gram salt

Salat med salte ingredienser og færdigkøbt dressing - 3,5 gram salt

Salat med usaltede ingredienser og hjemmelavet dressing - 1,5 gram salt

Aftensmad 

Frikadeller med kartofler, salat og brun sovs - 2,3 gram salt

Tommelfingerregler

  • Tilsæt 1-2 teskefulde groft salt i en madret til 4 personer. Hvis maden indeholder salte ingredienser, så brug kun ganske lidt salt eller undlad det

  • Giv maden ekstra smag med krydderier og krydderurter, eddike, sukker, gele og lignende

  • Undgå at tilsætte salt i kogevandet til pasta, ris og kartofler. Tilsæt i stedet salt til sovsen eller retten, det skal spises sammen med

  • Smag på maden, når du tilsætter salt. Ofte kan du nøjes med mindre, end der står i opskriften

Gode råd

  • Bag selv dit brød. Brug 2-3 tsk. groft salt til 1 kg. mel. Se opskrifter på altomkost.dk
  • Lad vær at sætte salt på bordet. Så skal der mere til, før nogen i familien drysser mere salt på maden
  • Se efter nøglehulsmærket, når du køber ind 

Ost, brød og pålæg

Så meget salt er der i 100 gram af forskellige typer:

Fetaost 40+          4,0 gram

Parmesan 32+      2,5 gram

Skæreost 30+       1,8 gram

Lufttørret skinke    6 gram

Spegepølse           4,8 gram

Kødpølse               2,8 gram

Marineret sild         3,0 gram

Makrel i tomat        0,6 gram

Brød fra bageren           1,3 gram (gennemsnitsværdi)

Nøglehulsmærket brød   1,25 gram (maksimum ifølge kravene til mærket)

Hjemmebagt brød med brug af 2-3 tsk. groft salt til 1 kg. mel    0,65 gram

Læs mere

Find flere eksempler i pjecen "Spis mindre salt"

Kilder

Foodcomp

altomkost.dk

Fødevarestyrelsen