Pas på dit kolesteroltal

Forhøjet kolesterol giver øger risiko for blodprop i hjernen.
Senest opdateret: 03. september kl. 01:17

For meget kolesterol i blodet kan føre til åreforkalkning, som øger risikoen for blodprop og blødning i hjernen. Derfor er det vigtigt at få tjekket dit kolesteroltal regelmæssigt.

Forhøjet kolesterol ses ofte, hvis man har en usund livstil eller i forvejen lider af fx nedsat stofskifte, nyresygdomme eller diabetes. Arvelige faktorer spiller også ind.

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof i kroppen, der er nødvendigt for en lang række af kroppens vigtige funktioner, men som er farligt i større mængder.

Kroppen danner selv kolesterol, men vi får også en del gennem kosten. Jo federe mad, vi spiser, jo mere fedt og kolesterol vil der være i blodet. Dette kan forårsage åreforkalkning af små fedtklumper, der sætter sig på indersiden af årene, så blodet dårligere kan passagere og kan over tid udløse blodpropper.

Der skelnes mellem det ”herlige” kolesterol (HDL) og det ”lede” kolesterol (LDL).

Hvornår er dit kolesteroltal forhøjet?

< 5,0 millimol pr. liter

Ideelt

5,0 – 6,4 millimol pr. liter

Let forhøjet

6,5 – 7,9 millimol pr. liter

Moderat forhøjet

> 8,0 millimol pr. liter

Udtalt forhøjet

Hvordan sænker du dit kolesterol?

Kolesterol i blodet kan sænkes ved at omlægge til mere fedtfattig kost.

Hvis kostomlægning ikke er tilstrækkelig, kan et forhøjet kolesteroltal, i samråd med din læge, blive behandlet ved hjælp af kolesterolsænkende medicin, som er effektivt og oftest uden bivirkninger.

Flere faktorer til åreforkalkning

Forhøjet kolesterol samt forhøjet blodtryk er de vigtigste risikofaktorer for åreforkalkning. Risikoen er yderligere forhøjet, hvis man også har andre risikofaktorer.

For at nedsætte din risiko for blodprop og blødning i hjernen, bør du leve sundt: spise fedt- og saltfattigt, drikke begrænset mængde alkohol, undgå overvægt og dyrke motion.

Læs mere

Læs hvordan du regulerer dit kolesteroltal på Hjerteforeningens hjemmeside.

Du kan også købe en kolesterolmåler i Hjernesagens netbutik og samtidig støtte foreningens arbejde. 

Kilde

Højt blodtryk i Patienthåndbogen: Sundhed.dk

Hjerteforeningen

 

(Revideret 2018)