Hjerneskade og parforhold

I et parforhold er det vigtigt at give hinanden tid og at lytte til hinanden. Nogle gange er ændringerne efter en hjerneskade så voldsomme, at man ikke kan finde tilbage til det tætte forhold.
Senest opdateret: 19. april kl. 03:06

Foto: Colourbox

Tekst: Ergoterapeut Gerda Videbech og neuropsykolog Line Kirstine Hauptmann

Hvis parforholdet ikke holder, vil mange forsøge at finde en ny partner. Uanset om du er alene eller i et parforhold – om du er pårørende eller ramt - kan det være vigtigt at få sat ord på eventuelle bekymringer omkring dit sexliv og få drøftet eventuelle vanskeligheder med fagfolk.

Det kan være en stor hjælp at tale med andre i samme situation. Måske vil du også helst tale med andre af samme køn? Det er der mange, der foretrækker, når det handler om sex eller samliv.

Tal med din læge eller kontakt Hjernesagens rådgivning. Det kan også være nødvendigt at tale med en klinisk sexolog eller en psykolog. Spørg din egen læge eller søg på internettet, om der er nogen i nærheden af, hvor du bor.

Læs temaet "At blive eller gå - parforhold med hjerneskade" i Hjernesagens medlemsblad 4/2013.

Når sexlivet forandres

Livet ændres markant og pludseligt, når den ene part i et forhold rammes af apopleksi. Fra at være ligeværdige partnere bliver den ene ofte afhængig af den andens omsorg og hjælp. Det er svært for begge parter.

At komme videre er derfor ikke noget, man kan gøre uden hjælp fra andre. Det er vigtigt at støtte sig mest muligt til de uddannede fagfolk, man møder i sit rehabiliteringsforløb. De kan også hjælpe med spørgsmål omkring sexlivet.

Pårørende

Som pårørende kan det være sværere at søge råd om sexlivet. For at komme videre er det vigtigt, at begge parter forholder sig til den nye situation.Det indebærer også, at begge parter skal ændre deres indstilling til og opfattelse af sexlivet.

Som pårørende kan det være uhyre vanskeligt at acceptere partnerens forandringer, som både kan være fysiske, personlighedsmæssige og følelsesmæssige. Det kan gøre begæret mindre og kan for nogen betyde, at man ikke længere kan blive seksuelt tilfredsstillet af den anden. Eksempelvis kan en kvindelig pårørende have svært ved at få orgasme, fordi hendes ramte partner nu stimulerer hende på en anden måde end før.

En fælles start sammen

Begge parter må indstille sig på at starte forfra sammen. Har man været sammen i mange år, kender man hinandens kroppe, lyster og stærke og svage sider. Alle disse ting kan være ændret efter en apopleksi. Man kan opleve, at kroppen ser anderledes ud, reagerer anderledes på berøring, eller at den måske slet ikke kan reagere.

Det bedste udgangspunkt er derfor at begynde langsomt og give sig god tid til at lære hinandens kroppe at kende igen. Lad din partner vide, at du ikke kræver, at sexlivet skal være, som det var før apopleksien.

Vend svaghederne til noget positivt

Efter en apopleksi tager det tid at finde nye sexrutiner. Den første gang kan være en akavet oplevelse. Mange fremhæver, at det er pinligt ikke at kunne få tøjet af på samme måde som tidligere. Dette kan man i stedet vende til noget positivt ved at gøre afklædningen til en del af forspillet og kærtegne hinanden imens.

Fantasi og vejen tilbage

At genfinde sexlivet kræver en god fantasi. For det fleste kan det være meget ophidsende at se en pornofilm eller læse en erotisk historie sammen. Man kan også bruge sexlegetøj. Sammen kan disse genveje være med til at genetablere sexlivet.

For nogle viser det sig, at sexlivet bliver bedre end før apopleksien. Efter en apopleksi bliver man nemlig tvunget til at eksperimentere og bryde tidligere måske trivielle mønstre.

Vanskeligheder i seksualiteten efter en apopleksi

Følelsesmæssigt er det at få en apopleksi en voldsom omvæltning både for den ramte og for den pårørende. Apopleksien medfører ofte forandringer af den ramtes udseende, og det kan gøre selvværdet negativt. Måske frygter man, at partneren ikke begærer en på samme måde som før.  

Det er også en udfordring at opleve, at den man elsker og begærer ser anderledes ud. Derfor er situationen ny og ukendt for begge parter.

En god begyndelse kan være, at man taler om, hvad der er forandret, og hvordan det påvirker en selv og den anden, men man bør også tale om, hvad der stadig er som før. Det kan være duften af den anden eller oplevelsen af at lægge sig ved siden af den anden, lukke øjnene og høre den andens åndedræt.  

Depression

Mange får en depression efter en apopleksi, og en depression kan påvirke lysten til sex.  Det er vigtigt, at man kommer i behandling for depression. Der findes mange former for antidepressiv medicin, og flere af de nyere præparater har ganske få bivirkninger.

Ændrede roller

Når den ene rammes af apopleksi, glider den pårørende ofte over i rollen som omsorgsperson. Det er en svær balance at være hjælper det ene øjeblik og den, der begærer og begæres, det næste øjeblik. Derfor er det vigtigt, at man bruger energi på at være ligeværdige i det omfang, det er muligt.

Kommunikation om udfordringerne er med til at bevare intimiteten i forholdet og hjælper til, at man sammen kommer igennem de vanskeligheder, der opstår. Kommunikation kan også ske gennem kropssprog og gennem berøring.

Hjernesagen har udgivet en lille bog om sex- og samliv efter en hjerneskade, hvor du kan læse meget mere, måske sammen med din partner: Kærlig og seksualitet efter en hjerneskade.