Når far eller mor får en hjerneskade

Når din far eller mor bliver ramt af en blodprop eller blødning, påvirker det også dig.
Senest opdateret: 07. maj kl. 09:56

Det er hårdt at være vidne til, at ens mor, far eller en anden, man holder af, bliver ramt af en blodprop eller blødning i hjernen. Alle er kede af det og bekymrede for hvordan hverdagen nu bliver.

Vi reagerer alle forskelligt på ulykkelige situationer. Nogle bliver vrede og skælder ud, andre er kede af det uden at sige det højt. Man kan ikke selv bestemme, hvordan man reagerer – og der er ingen forkerte måder.

Følelsen af at miste

Når ens forælder har fået en hjerneskade, kan man nemt føle, at man mister den mor eller far, man havde før. Og det er naturligt at blive ked af det, bange og måske vred.

Tal om det

Det er vigtigt, at du taler med nogen og ikke går alene med dine tanker. Du må gerne sige højt, at du også er ked af det, bange og vred over, at netop din far eller mor har fået en hjerneskade.

Det er aldrig din skyld

Nogle børn tror, at det er deres skyld, at mor eller far har fået en hjerneskade. Men det er aldrig din skyld. Du kunne ikke have gjort noget som helst, som kunne have forhindret det, og der er intet, du har gjort eller sagt, som har fået det til at ske.

Har du spørgsmål?

Du kan ringe til Hjernesagens neuropsykolog, hvis du har brug for at forstå, hvad der er sket med din mor eller far, eller har brug for at tale med en voksen, der arbejder med mennesker med hjerneskade.

Mød andre børn og unge, der er pårørende

Det kan være rart at tale med andre, der er i samme situation som dig. Deltag i Hjernesagens facebookgruppe Hjernesagens netværk for børn og unge med en hjerneskadet mor eller far og mød andre børn og unge, der har en mor eller far med en hjerneskade.

Gruppen er lukket, så kun andre medlemmer kan læse det, du skriver, og du skal anmode om at komme i gruppen.

Du kan også kontakte gruppens fire kontaktpersoner, der alle har oplevet, at deres ene forælder fik en hjerneskade:

Maiken Pedersen (Esbjerg)
Tlf.: 27 89 24 15
Mail: pedersentp@live.dk

Andrea Margrethe Dragsdahl (København)
Tlf.: 42 31 55 26
Mail: andrea_margrethe@yahoo.co.uk

Britta Bechmann Jensen (Bornholm)
Tlf.: 21 75 90 84
Mail: bbechmann@hotmail.com

Anne Engbo (København)
Tlf.: 28 18 45 14 
Mail: anne_engbo@yahoo.dk 

Læs mere

Læs Hjernesagens pjece: ”Når far eller mor bliver hjerneskadet”

Læs også: Børn og unge med en hjerneskadet forælder

Læs også: Interview med Anne, som var 17 år, da hendes far fik en hjerneblødningAnnes brev til sin far, der fik en hjerneblødning

 

(Revideret 2019)