World Stroke Day

Stroke, apopleksi, slagtilfælde eller blødning og blodprop i hjernen? Vi har svært ved helt at blive enige om, hvad vi skal kalde sygdommen, men fakta er, at det er den mest almindelige årsag til varig hjerneskade og handicap blandt voksne.
Senest opdateret: 29. oktober kl. 02:27

Hvert tredje kvarter bliver en dansker ramt af en blødning eller blodprop i hjernen. Døgnet rundt og hver eneste dag hele året igennem.

Den 29. oktober er den internationale stroke dag, hvor myndigheder og patientorganisationer verden over gør opmærksom på en af de mest udbredte, en af de alvorligste – men på mange måder også meget oversete folkesygdomme i hele verden.

Der er al mulig god grund til at øge opmærksomheden, for kender vi symptomerne på stroke, er alle langt bedre stillet. I Danmark forsøger Red Hjernens kampagne Stræk, Snak, Smil at lære os de almindeligste symptomer.

Det kan gøre en stor forskel. For der findes i dag rigtigt gode behandlinger, som hjælper mange igennem den akutte fase af sygdommen til et bedre liv bagefter. Men de er afhængige af, at den ramte bringes akut til sygehuset så hurtigt som muligt. I anledning af World Stroke Day har Region Hovedstaden premiere på en podcast, som netop handler om, hvor vigtigt det er, at reagere hurtigt. Podcasten hedder "Jeg ku' høre, at noget var galt" - og kan høres på Region Hovedstadens hjemmeside.

I Hjernesagen arbejder vi for at øge viden om apopleksi i Danmark. Vi samarbejder med de førende neurologiske forskere herhjemme for at forebygge og forbedre behandlingen. Vi arbejder med at hjælpe både ramte og deres pårørende i deres nye livssituation, og derfor støtter vi naturligvis op om World Stroke Day.

Hvis du ikke allerede er tilmeldt Hjernesagens nyhedsbrev, og ønsker at vide mere om apopleksi, forebyggelse og veje til et bedre liv som pårørende eller ramt, kan du tilmelde dig ved at sende en mail til aktuelt@hjernesagen.dk.