Computere med virtual reality kan bruges til genoptræning

Computere med virtual reality-udstyr kan blive spændende supplement i genoptræningen. Det viser ny forskning fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter. 120 patienter i genoptræning efter en blodprop eller blødning i hjernen deltog i undersøgelsen.
Senest opdateret: 24. november kl. 07:45

Træning foran en computer for patienter med en hjerneskade kan blive et vigtigt ekstra supplement til genoptræningen.

En blodprop eller en blødning i hjernen efterlader mange patienter med lammelse i armen og hånden. Traditionelt er patienterne blevet behandlet med fysioterapi og ergoterapi, men de senere år har specialfremstillet virtual reality-udstyr budt på nye muligheder for genoptræning.

Og det kan virke lige så godt som tillægstræning som den konventionelle fysio- og ergoterapi, viser et studie af 120 patienters genoptræning.

I et netop afsluttet forskningsprojekt dokumenterer lektor i neurofysioterapi, ph.d. Iris Brunner, at virtual reality-træning og konventionel fysio- og ergoterapi virker lige godt som tillægstræning til anden rehabilitering. Iris Brunner er ansat på Aarhus Universitet / Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Genoptræning på patientens præmisser

120 patienter deltog i projektet. De havde alle haft et slagtilfælde op til 12 uger før og var indlagt til rehabilitering. Den ene halvdel af patienterne supplerede den grundlæggende træning med ekstra fysio- og ergoterapi – den anden halvdel med virtual reality-træning (skærm, handsker med sensorer til at spille forskellige spil, hvor patienten skulle bevæge armen, hånden og fingrene). Udstyret kunne indstilles i forhold til patientens formåen.

- Begge patientgrupper viste betydelige funktionsfremskridt. Og der var ingen forskel i de resultater, de to grupper opnåede. Det fortæller mig, at valg af genoptræningsmetode kan ske efter, hvad patienten foretrækker og motiveres af, siger Iris Brunner til Region Midtjyllands hjemmeside.

Læs hele artiklen HER

(foto: privat / Region Midt)