Ekstra penge til behandling af store blodpropper i hjernen

Region Hovedstaden afsætter nu ekstra millioner til at sikre behandling af patienter, der rammes af store blodpropper i hjernen. Hjernesagen roser beslutningen og opfordrer landets øvrige regioner til at følge trop.
Senest opdateret: 06. april kl. 09:39

Nye resultater viser, at man kan behandle langt flere danskere, der rammes af en stor blodprop i hjernen, med succes. Med behandlingsmetoden trombektomi kan man behandle helt op til 24 timer efter, at man rammes af en stor blodprop, mod tidligere kun seks timer. Men mens mulighederne for behandling er forbedret, er kapaciteten ikke fulgt tilsvarende med. 

Hjernesagen opfordrede i februar samtlige regioner til at sikre, at kapaciteten udvides. Opfordringen kom som følge af en frygt blandt eksperter for, at der ikke er ressourcer nok til at undersøge og behandle alle de borgere, som får en stor blodprop i hjernen.

Nu reagerer Ragion Hovedstaden på opfordringen fra Hjernesagen og udvider sin kapacitet.

Samtlige partier i Region Hovedstaden har besluttet, at regionen udvider sin kapacitet for behandling med trombektomi. En metode hvor man fjerner blodproppen via et kateter 

- Jeg er glad for at meddele, at vi på baggrund af den nye forskning øger behandlingsrummet til 24 timer. Der er enighed blandt alle partier om at afsætte yderligere 10 millioner til trombektomi, lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden i et svar til Hjernesagen.

Hjernesagen roser beslutningen og opfordrer landets øvrige regioner til at følge eksemplet fra Region Hovedstaden.

- Det er en rigtig god nyhed, at Region Hovedstaden vil sikre, at flere kan behandles med succes. Det betyder, at mange flere borgere med en stor blodprop i hjernen har en god chance for et liv uden de helt alvorlige følgevirkninger, der ofte følger efter en blodprop i hjernen fx halvsidig lammelse, tale- og sprogproblemer, hukommelsesproblemer osv, siger Lise Beha Erichsen, der er landsformand i Hjernesagen.

- Jeg håber, at landets øvrige regioner nu følger trop, og bevilger de nødvendige ressourcer. Eksperter vurderer, at det nye tidsvindue på 24 timer vil betyde, at man kan finde frem til omkring 500 borgere ekstra, der kan behandles med trombektomi. Men det kræver, at der er ressourcer til at undersøge og behandle folk, siger Lise Beha Erichsen, og roser den brede politiske beslutning i hovedstadsområdet.

En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen bliver selvhjulpne efter behandling med trombektomi. Kun 13 % bliver selvhjulpne uden trombektomi. Så der er tale om en mærkbar og vigtig forbedring i behandlingen. 

(foto: colourbox, genrefoto)