Skilsmisse kan ende i apopleksi

Fraskilte mænd har 23 procent større risiko for at blive ramt af en apopleksi end gifte mænd. Og også væsentlig højere risiko end skilsmisseramte kvinder, viser undersøgelse.
Senest opdateret: 15. juni kl. 07:23

Mænd har sværere end kvinder ved at klare sig efter en skilsmisse. Og det kan ende i en apopleksi, viser en ny stor dansk undersøgelse.

Mange skilsmisseramte mænd har så svært ved at tackle deres nye situation, at de tilsyneladende søger trøst i druk, røg og fed mad. Den usunde reaktion kan ende med, at de rammes af en blodprop eller blødning i hjernen, apopleksi, skriver Berlingske Tidende.

Det er en ny, stor dansk undersøgelse, som viser, at fraskilte mænd har en markant højere risiko for at blive ramt af en apopleksi end gifte mænd - og også en betydeligt højere risiko end kvinder, der har været gennem en skilsmisse.

Undersøgelsen har analyseret data fra 60.000 danskere, der er blevet ramt af blodprop eller hjerneblødning i Danmark i årene 2003 - 2012.

Undersøgelsen konkluderer, at fraskilte mænd havde en 23 pct. større risiko for at blive ramt af en apopleksi end gifte mænd. Og fraskilte kvinder havde ti pct. større risiko end gifte kvinder for at blive ramt, skriver Berlingske Tidende.

Hvorfor fraskilte mænd i særlig høj grad rammes af en apopleksi, konkluderer undersøgelsen ikke noget entydigt om.

Men ifølge forskerne skal forklaringen og sammenhængen sandsynligvis findes i livsstilen.

Undersøgelsen viser nemlig, at fraskilte generelt havde et større alkohol-og tobaksforbrug samt et højere BMI og altså hyppigere er overvægtige. 

Og netop disse faktorer øger risikoen for at blive ramt af apopleksi.

- Det tyder på, at kvinder er meget bedre end mænd til at håndtere det alvorlige traume, som en skilsmisse medfører, ligesom de er bedre til at tilpasse sig en tilværelse uden partner,« siger overlæge på Bispebjerg Hospital Tom Skyhøj Olsen til Berlingske.

Tom Skyhøj Olsen er en af forfatterne bag undersøgelsen, der netop er publiceret i det neurologiske tidsskrift Acta Neurologica.

Læs artiklen i tidsskriftet Acta Neurologica HER

Læs mere om, hvordan du kan forebygge at blive ramt af apopleksi HER