Trods gode råd spiser danskerne fortsat alt for meget salt


Samfundet betaler milliardbeløb i ekstra sundhedsudgifter på grund af danskernes høje saltindtag. Hjernesagen opfordrer til øget politisk fokus. I dag og de kommende dage er Hjernesagen på gaden i København og en snes byer over hele landet.
Senest opdateret: 08. maj kl. 11:48

Trods års fokus på at få os til at spise mad med mindre salt, er danskernes saltindtag fortsat for højt. Ni ud af ti danskere spiser mere salt end anbefalet. Resultatet er, at mange af os ender med at have for højt blodtryk. Højt blodtryk kan føre til blodpropper eller blødning i hjernen.

Kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, og mænd indtager dagligt 9-11 gram. Men anbefalingen er højst 5-6 g salt om dagen. 

- Vi ændrer ikke danskernes indtag af salt fra den ene dag til den anden. Men det er vigtigt at have fokus på at mindske alle kilderne til vores forhøjede blodtryk. Og vi kan sagtens vænne os til at undvære lidt af saltet. Der er brug for en styrket politisk indsats med større fokus på at få vendt udviklingen, siger Lise Beha Erichsen, der er landsformand i Hjernesagen.

For meget salt i maden øger blodtrykket. Op mod en million danskere lever med for højt blodtryk. Og mange uden at vide det. 

Hvis danskerne i gennemsnit skærer ½ teskefuld salt (ca. 3 g) af det daglige forbrug, vil det resultere i, at op imod 400.000 færre mennesker vil opleve at have forhøjet blodtryk. 

Det danske samfund kunne dermed årligt spare 1-2 milliarder kr. på udgifter relateret til de sygdomme, som saltet resulterer i. 

Det får Hjernesagen til at opfordre til, at der arbejdes mere målrettet med at ændre brugen af salt.

- En væsentlig del af saltindtaget kommer fra de fødevareprodukter, vi køber. Det er for eksempel brød og pålægsprodukter. Så fødevarevirksomhederne bør også påtage sig at bruge mindre salt, siger Hjernesagens landsformand, Lise Beha Erichsen.

Hjernesagen er de kommende dage på gaden i op mod en snes danske byer for at sætte fokus på konsekvenserne af at spise for meget salt. 

I København bliver de rejsende på Hovedbanegården tirsdag eftermiddag den 8. maj tilbudt at få målt deres blodtryk og få en snak om, hvordan det høje blodtryk kan undgås med relativt lette midler.

Læs mere om Hjernesagens Maj Kampagne 2018 HER

Læs mere om salt og apopleksi HER