Den digitale verden udfordrer

Digitalisering fremhæves ofte som vejen til aktiv deltagelse i vores samfund for alle. Men for mange kan digitale systemer betyde hindringer og direkte udelukkelse fra fællesskabet. Hjernesagen og fælles nordisk indsats sætter fokus på problemet.
Senest opdateret: 04. oktober kl. 11:01

Nordisk Afasiråd sætter nu fokus på et overset problem. For mange er den digitale udvikling både fascinerende og ensbetydende med maser af nye muligheder.
Men for mange med afasi og andre kommunikative eller kognitive forringelser kan digitale systemer betyde hindringer og direkte udelukkelse fra fællesskabet.
En fælles nordisk indsats sætter fokus på udfordringerne.

Hjernesagen er med i Nordisk Afasiråd - og sammen med de øvrige nordiske lande, har hjernesagen nu lavet en flyer, der fortæller om digitaliseringens oversete problem.

De digitale systemer kan forhindre i at bestille togbilletter, booke tid hos lægen, bestille medicin, ordne banksager, søge job, læse digital mails, besvare spørgeskemaer, ansøge om hjælp fra det offentlige og meget mere.

For mange kan de digitale systemer ende med i bedste fald at gøre dig afhængig af andres hjælp til at tackle det digitale.

I flyeren gives fire gode råd til de, som har indflydelse på - eller anvender digitale systemer i deres hverdag:

  • Gør brug af de retningslinjer og standarder, der allerede  er udarbejdet for digital tilgængelighed.
  • Indfør fast praksis, således at personer med afasi og  andre kommunikative og kognitive forringelser får mulighed for at afprøve og godkende digitale systemer,  før de introduceres.
  • Tilbyd kurser og uddannelse i, hvordan digital teknologi kan bruges i hverdagen.
  • Skab mulighed for at kunne holde ”pause” i aktiviteten i det digitale system uden at blive logget ud og skulle starte forfra – for eksempel når man skal bestille en billet.

Der vil altid være mennesker, der af forskellige grunde ikke  kan håndtere de digitale systemer.
Det kan være selve den digitale løsning, der skaber problemer. Eller den alternative løsning – for eksempel transport til borgerservice – der bliver så dyr, at det bliver en reel forhindring.

De nordiske organisationer i Nordisk Afasi Råd opfordrer derfor til, at man både i private og offentlige sammenhænge husker at have en klar strategi for, hvordan disse mennesker hjælpes i den digitale virkelighed.  

Se den fælles nordiske flyer HER

Læs mere om Afasi

Du kan gratis downloade folder om afasi.
Folderen findes på en lang række sprog - og er en del af Hjernesagens nordiske samarbejde.

Find folderen i Hjernesagens webshop - HER