Naturen er for alle

- og rigtig mange naturoplevelser er tilgængelige for mennesker med handicap, om det er gangbesværede, kørestolsbrugere, synshandicappede eller noget helt fjerde.
Senest opdateret: 30. september kl. 09:00

Lyt tBevæg dig hjernesundil naturen! Prøv at stå op en forårsdag ved solopgang og lyt til alle sangfuglene, der er i parringshumør og derfor synger og kvidrer løs – specielt morgen og aften. Hør hvordan den særligt morgenfriske blåmejse starter koret, så kommer musvitten, nattergalen og til sidst har du hele det fulde lydbillede. Det er pragtfuldt! Eller find et tæt pilekrat, hvor nattergalen holder særligt meget af at opholde sig. Der findes altså ikke ret mange problemer i livet, som enten vin eller nattergalens sang ikke kan afhjælpe”.

Begejstringen i naturvejleder Jes Aagaards stemme er næsten håndgribelig, mens han fortæller om fuglesang og forårshumør. Hjernesagen har udfordret den garvede naturvejleder til at komme op med bud på aktiviteter og oplevelser i naturen for mennesker med en eller anden grad af funktionsnedsættelser. Og der er masser af muligheder derude, pointerer han igen og igen.

”Hvis man ikke ser så godt, kan man jo bruge sine andre sanser: Der er mange store sanseoplevelser derude. Du kan lytte til fuglene, men du kan også bare tage en gåtur i skoven lige efter et stort regnvejr. Der er skoven ekstra markant i sit duftsprog og spækket med store duftindtryk”, siger Jes.

Rul op ad Råbjerg Mile Også for de gangbesværede er der muligheder for store naturoplevelser. Naturstyrelsen har i årevis arbejdet med at lette adgangen til naturen for folk, der er dårligt gående eller sidder i kørestol. Vidste du fx, at Naturstyrelsen i én uge om året lægger køreplader ud på en af Europas største vandreklitter, Råbjerg Mile? På den måde kan kørestolsbrugere og folk med rollatorer også få adgang til et af de mest fascinerende stykker natur herhjemme. Banen anlægges typisk i juli måned og starter ved parkeringspladsen, hvor der også findes et handicaptoilet. Kørepladerne fjernes efter en uge af hensyn til naturen – du kan læse mere på Naturstyrelsens hjemmeside.

Her kan du også finde vandretursfoldere med handicapangivelser, ligesom de har udgivet et kort med oversigt over shelters og andre primitive overnatningspladser på statens arealer. På det interaktive kort er det muligt at filtrere sin søgning, så man kun får resultater for gangbesværede, kørestolsbrugere osv.  

Kløverstier og Camøno Det er ikke kun staten, der kan det der med at åbne naturen for os alle: Friluftsrådet har eksempelvis etableret kløverstier over hele landet. Det er vandreruter i forskellig længder, og mange kan også klares, hvis man sidder i kørestol.

Eller hvad med at rulle en tur på Camønoen? Camønoen er et privat projekt, der tager vandrere rundt gennem den smukke natur på Møn, Bogø og Nyord. Som de første i Danmark har organisationen bag Camønoen udviklet en særlig rute for handicappede: Ruten følger den originale Camøno, men er justeret af hensyn til kørestolsbrugere og handicappede.

Kortet over ruten angiver bl.a. 24 særlige naturoplevelser, som kan nås i bil og – for de flestes vedkommende – med motoriseret kørestol. Desuden er der oversigt over en række handicapvenlige overnatningssteder. Kortet findes i både en digital og en trykt udgave – læs mere på camoenoen.dk