Medicin mod forhøjet blodtryk kan give kræft i huden

Længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for at få den særlige kræftform pladecellekræft i huden. Men eksperter advarer mod panik.
Senest opdateret: 04. december kl. 04:26

Et af verdens mest populære lægemidler – kombinationspræparater mod forhøjet blodtryk med indholdsstoffet hydrochlorthiazid – kan tilsyneladende betyde en markant øget risiko for hudkræft - den såkaldte pladecellehudkræft. Det skriver dagbladet Politiken.

80.000 danskere med hudkræft er blevet undersøgt og har fået gransket deres lægemiddelforbrug.

Konklusionen er, at længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for at få den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til syv gange.

I Danmark får omkring 250.000 mennesker den omtalte form for blodtryksmedicin, skriver Politiken.

Pladecellehudkræft er en mild kræftform, der kan behandles - og med lav dødelighed.

Både Lægemiddelstyrelsen og eksperter advarer imod, at patienter går i panik på grund at undersøgelsen.

Når der ligger en afgørelse fra de europæiske lægemiddelmyndigheder, vil de danske myndigheder justere på de danske praktiserende lægers behandlingsvejledning.

Hjernesagen forstår til fulde, hvis der er patienter, der bliver bekymrede.

- Hvis du får blodfortyndende medicin, og nu er i tvivl om, hvorvidt du er udsat for forhøjet risiko for pladecellehudkræft, så gå til din læge og få en vurdering, siger Lise Beha Erichsen, der er landsformand i Hjernesagen.

Også Hjernesagen advarer dog mod panik og råder til, at patienter ikke selv vælger at droppe deres medicin.

Forhøjet blodtryk er en af de alvorligste årsager til blodprop eller blødning i hjernen. Apopleksi – blodprop og blødning i hjernen – er den tredje hyppigste dødsårsag i vesten og årsag til flest handicap blandt voksne.