Kolesterolsænkende medicin beskytter mod hjerneblødninger

Et nyt forskningsprojekt viser, at det kolesterolsænkende præparat statin kan være med til at forebygge blødninger i hjernen hos folk, som ikke tidligere har været ramt af en apopleksi. Samtidig slår et tidligere studie fast, at præparatet heller ikke, som tidligere antaget, er forbundet med øget risiko for at få hjerneblødning for personer, der allerede er ramt af en blodprop i hjernen.
Senest opdateret: 13. juni kl. 10:53

En halv million danskere er i behandling med kolesterolsænkende medicin fra lægemiddelgruppen statiner. Behandling med statiner har tidligere været mistænkt for at øge risikoen for at få en hjerneblødning, men en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet afviser nu denne bekymring – og mere til:

- Tværtimod påviser vi, at gruppen af statinbrugere, som ikke tidligere har haft blodpropper i hjernen eller hjerneblødninger, i mindre grad rammes af hjerneblødninger, siger postdoc og læge Anette Riisgaard Ribe fra Forskningsenheden for Almen Praksis, der står i spidsten for undersøgelsen.

Med andre ord viser studiet, som er verdens største og har fulgt mere end 500.000 patienter over en ti-årig periode, at lægemidlet faktisk kan være med til at forebygge apopleksier hos personer, der ikke tidligere har været ramt af en. Efter et halvt års behandling har brugere af et statinpræparat en markant lavere risiko (22 til 35 procent) for at få en hjerneblødning end ikke-brugere.

- Det er vigtig information, at man ikke risikerer at få hjerneblødning, når man tager piller for at forebygge blodprop i hjertet. Men professor David Gaist fra Odense Universitetshospital har faktisk tidligere vist, at dette også gælder for personer, som tidligere har haft blodprop i hjernen, siger Hanne Karup Christensen, professor i neurologi og medlem af Hjernesagens ekspertpanel, med henvisning til et forskningsprojekt fra 2017.