Hovedtraumer øger risikoen for demens

Der er en sammenhæng mellem alvorlige hovedskader og demens, viser en ny undersøgelse baseret på data fra næsten 2,8 mio. danskere.
Senest opdateret: 18. april kl. 02:54

Hvis man får en alvorlig hovedskade – en hjernerystelse, en hjerneskade eller et kraniebrud - har man øget risiko for senere i livet at udvikle demens.

Det viser ny forskning fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, Københavns Universitetshospital og University of Washington i USA, som i dag er blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Lancet Psychiatry.

Både i Danmark og USA har man i de seneste år diskuteret, om der kunne være en sammenhæng mellem hovedtraumer og demens. Især indenfor kontaktsportsgrene som håndbold, fodbold og boksning.

Et nyt dansk forskningsprojekt har haft adgang til at kunne følge data fra knap 2,8 mio. danskere gennem Landspatientregisteret og Lægemiddelstatistikregisteret i en længere årrække (1977-2013).

Resultaterne viser, at danskere, der har været udsat for et hovedtraume, tilsyneladende har en 24 procent højere risiko for at udvikle demens end dem, der ikke har haft slået hovedet, skriver lægerne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.

En enkelt meget alvorlig hovedskade får risikoen for demens til at stige med 35 procent.

Men også en enkelt let hovedskade får i følge forskningsresultatet risikoen til at stige – dog kun med 17 procent.

- Derfor er det vigtigt at undgå at slå hovedet i størst muligt omfang. Det kan f.eks. ske ved at passe på hovedet i trafikken og undgå aktiviteter, hvor man tilsigter at slå hovedet, siger overlæge Jakob Christensen fra Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital på baggrund af undersøgelsen, og tilføjer:

- Alle – også unge mennesker – bør beskytte hjernen mod skader. Det kan man f.eks. gøre ved at bruge cykelhjelm.

Find artiklen i Lancet Psychiatry HER

Bag om forskningsresultatet:

Studiet var populationsbaseret - baseret på danske registre.

Studiet inkluderede næsten 2,8 mio. danskere, hvoraf mere end 132.000 (5%) havde haft et hovedtraume.

Studiet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Københavns Universitetshospital og Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, University of Washington, Seattle, WA, USA.

Studiet er støttet af Lundbeck Fonden.

(foto: genrefoto fra Colourbox)