Hold hjernen skarp med hjernetræning

Vi ved det jo godt. Fysisk træning er sundt for din krop, og hvis du træner jævnligt, bliver du stille og roligt i bedre form og kan løbe længere, løfte mere osv. Det samme gør sig faktisk gældende for din hjerne: Hvis du bruger den, bliver den bedre.
Senest opdateret: 18. december kl. 01:01

Under overskriften Hjernen er hovedsagen lancerede Hjernesagen sidste år seks hjerneråd, som skal hjælpe os alle til at passe bedre på vores hjerne. Et af hjernerådene lyder ”Hold hjernen skarp med hjernetræning”, for hjernen er et fantastisk og fascinerende organ, som kun bliver skarpere af at blive brugt.

Hjernetræning er næsten blevet en selvstændig industri med selvhjælpsbøger, SoDoKu-hæfter og masser af produkter, vi kan investere i til at vedligeholde og udvikle vores hjerne. Ikke et ondt ord om hverken krydsord, bøger eller andet i samme genre herfra, men mindre kan gøre det. I virkeligheden behøver du hverken luft i budgettet eller masser af tid for at udfordre dig selv og lave lidt hjernetræning. Du kommer et langt stykke ved simpelthen at ændre på dine vaner og rutiner i hverdagen.

Skift hånd – eller butik
Hver morgen og hver aften står de fleste af os på badeværelset og børster tænder. Har du prøvet at skifte hånd? Det træner finmotorikken i den ikke-dominerende hånd – og hvis du arbejder tilstrækkeligt med det, kan du faktisk træne dig op til at være både højre- og venstrehåndet. Her vil det være den bageste del af den modsatte pandelap i forhold til den hånd, du træner, som bliver udfordret.

En anden hverdagsrutine, som hos mange er sat i helt faste rammer, er de daglige eller ugentlige indkøbsture. De fleste har faste butikker, man altid kommer i – og derfor ved, hvor varerne står. Men hvis du vælger at købe ind i ukendte butikker, er du nødt til at aktivere den bageste del af hjernen i et samarbejde med andre dele af hjernen, dels for at orientere dig i butikslokalet og dels for at finde de rette varer på hylderne.

Mere om vores fantastiske hjerne
Hjernen er i det hele taget et forunderligt og plastisk organ. Hos en normal voksen vejer hjernen ca. 1300-1400 gram, men op mod en fjerdedel af kroppens samlede energiforbrug omsættes faktisk i vores hjerner. Hjernen er aktiv døgnet rundt, den er et særdeles kompleks organ med mere end 86 milliarder celler – og er kun blevet kortlagt i forholdsvis moderne tid.

Du kan læse mere om vores fantastiske hjerne – og få professor Troels Wesenberg Kjærs råd til, hvordan du holder den skarp – i næste udgave af vores medlemsblad. Det udkommer i starten af januar 2020, hvor vi som noget nyt bl.a. introducerer en klumme, som skrives på skift af medlemmerne af Hjernesagens ekspertpanel.