Hver femte akutte udrykning med helikopter handler om hjernen

Patienter med neurologiske sygdomme, som for eksempel blodprop i hjernen eller blødninger i hjernen udgør 19 procent af samtlige flyvninger med regionernes akutlægehelikoptere.
Senest opdateret: 31. august kl. 12:18

Regionernes tre akutlægehelikoptere flyver til stadig flere kritisk syge patienter.

Akutlægehelikopterne er på få år blevet en vigtig del af den akutte hjælp, som er med til at sikre lighed i adgangen til sundhed.
Helikopterne sendes af sted, når den sundhedsfaglige vurdering viser, at der er behov for at bringe højt specialiseret lægehjælp hurtigt frem til skadestedet, eller at der er en tidsmæssig gevinst ved at flyve patienten til en specialiseret hospitalsafdeling frem for at køre i ambulance.

Og hver femte udrykning handler om hjernen - typisk en alvorlig blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. I alt skete det 314 gange i 2017.

Det viser ny årsrapport for akutlægehelikopterne. 

Stigningen i antal flyvninger med akutlægehelikoptere fra 2016 til 2017 er på to procent. Men nye tal for de første fire måneder af 2018 viser, at der var knap 20 procent flere flyvninger end samme periode sidste år.
Det tyder på, at aktiviteten endnu ikke har fundet sit naturlige leje, konkluderer årsrapporten.

Med Finanslovsaftalen for 2018 blev det besluttet at udvide ordningen med en fjerde helikopter fra januar 2019. Den placeres midlertidigt i Aalborg Lufthavn, indtil en base ved Saltum i Jammerbugt Kommune er klar.

Læs årsrapporten HER

(foto: jesper Rais)