Grethe Andersen får Hjernesagens ærespris 2015

Klinisk professor i neurologi Grethe Andersen, Neurologisk afdeling F, Aarhus Universitetshospital, får Hjernesagens ærespris 2015. Prisen består af en akvarel af den fynske kunstner Nina Ferlov og et forskningslegat på 25.000 kroner.
Senest opdateret: 01. juni kl. 08:25

Grethe Andersen har haft afgørende betydning for, at den livreddende trombolysebehandling er indført over hele landet. Grethe Andersen takker for prisen og er meget beæret over at få prisen af netop Hjernesagens medlemmer, der selv lever med hjerneskader efter blodprop eller blødning i hjernen.

Stærk, sej, stædig og udholdende

I sin tale til Grethe Andersen ved årets repræsentantskabsmøde i Nyborg sagde direktør for Hjernesagen Lise Beha Erichsen blandt andet: ”Der er gennem årene brugt mange ord om dig. Nogle af dem er ”stærk og sej, stædig og udholdende”. Egenskaber, som er helt nødvendige, hvis kampen for de apopleksiramte skal vindes.

Forkæmper for trombolyse

De fleste bliver forpustede, når de ser et cv som Grethe Andersens. I dag er hun overlæge og klinisk professor på neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Man skal ikke have hørt meget om behandling for blodprop eller blødning i hjernen, før hendes navn dukker op, og mange giver blandt andet Grethe Andersen æren for, at den livreddende trombolysebehandling i dag findes over hele landet, fordelt på en række centre.

Flere end halvdelen kommer sig uden men

Trombolyse er en medicinsk behandling, der opløser blodproppen. Får man en blodprop i hjernen, skal man i trombolyse inden fire og en halv time fra symptomernes start. Når man det, er der væsentligt bedre chancer, dels for at overleve blodproppen, dels for at komme over den med langt færre følger end uden trombolysen. I dag kommer 57 % af dem, der får en blodprop eller en blødning i hjernen, over det uden svære følger, hvis de får den akutte behandling i tide.

Lammet den ene dag, går den anden

Grethe Andersen siger, at udviklingen ofte giver neurologerne ”stjerner i øjnene”: ”Vi bliver glade, når vi ser, at vi så at sige har fået vendt patienten i døren. Mange kommer ind den ene dag, kan ikke tale og er lammet i højre side, og dagen efter går de hjem og kan dårligt huske, hvad der er sket.”

Patienter bør have det bedste

Grethe Andersen arbejder dagligt for at give patienterne den bedste behandling.
"Når vi nu ved, at en bestemt behandling er den bedste, så er det selvfølgelig også den behandling, patienterne skal have."