Gode råd til pårørende under COVID-19

Det er ikke let at være pårørende til et familiemedlem, som er i særlig risiko for at blive alvorligt syg, hvis vedkommende bliver smittet med coronavirus. Vi har samlet lidt inspiration og gode råd.
Senest opdateret: 19. marts kl. 04:33

Der kommer dagligt nye påbud og vejledninger i forhold til at mindske spredning af coronavirus. Det giver en masse begrænsninger i hverdagen - og gør ikke mindst livet som nærmeste pårøende til en person i den særlige risikogruppe, vanskeligt. For hvordan opretholder man kontakt, hvis man skal undgå at besøge hinanden? Hvordan håndterer man sin egen stress og usikkerhed over situationen?

Med inspiration fra myndighederne, andre patientforeninger og vores egne medlemmer, bringer vi her nogle gode råd - og opfordrer i øvrigt til, at man deler sine gode erfaringer med andre i samme situation.

Ret dig efter myndighederne vejledning
Det er meget vigtigt, at vi undgår at sprede smitten. Derfor skal alle følge myndighedernes vejledning - og løbende følge med i udviklingen. Hjernesagen anbefaler alle at holde sig opdateret på coronasmitte.dk 

Ring til din pårørende
Den 18. marts indførte myndighederne restriktion af besøg på plejecentre og sygehuse i Danmark. Det betyder, at det ikke længere er muligt at besøge sine pårørende, som er indlagt eller bor på et plejecenter herhjemme - undtaget døende og kritisk syge.

Hjernesagen opfordrer derfor til, at man opretholder tæt kontakt med sine pårørende over telefon og evt. videoopkald. Det gælder også personer i risikogruppen, som ikke er indlagt eller bor på plejecenter: Begræns den fysiske kontakt mest muligt, og overvej om ikke det er en bedre løsning at give dem et ring frem for et besøg.

Skriv til plejecenteret
Bor din nærmeste pårørende på et plejecenter, og er du bekymret for deres trivsel, kan du kontakte deres plejecenter. Men husk på, at personalet på plejecenteret også har ekstra travlt i disse dage og uger. Derfor kan en e-mail frem for et telefonopkald til personalet måske være en god idé - og vær ekstra tålmodig, mens du venter på svar.

Del dine bekymringer med andre
Det kan være en lettelse bare at tale med andre om det, der optager og bekymrer dig - også selvom de ikke har nogen løsning på problemerne. Sociale medier kan også være en hjælp og støtte - følg eksempelvis med på Hjernesagens facebook-side og del dine erfaringer med andre i samme båd i vores lukkede grupper for medlemmer.

Pas på hinanden
Vis hensyn og vær der for hinanden. Har du overskud og tid, så spørg om du kan hjælpe dine nærmeste og dine naboer - fx med indkøb, hvis du alligevel skal handle. Det kan også være med madlavning og andet.

Men sørg stadigvæk for at undgå unødvendig fysisk kontakt, og efterlad varer mv. uden for døren.

Husk god hygiejne: Vask hænder ofte og brug håndsprit.