Gode råd til at leve med træthed

Alle mennesker kender til det at være træt, men der findes en helt særlig form for træthed, som ikke forsvinder ved hvile. Mange mennesker med hjerneskade kender denne type træthed, og et nyt forskningsprojekt afprøver behandlingsmetoder.
Senest opdateret: 29. oktober kl. 08:18

Både danske og internationale studier viser, at træthed efter hjerneskade kan være den overvejende årsag til nedsat livskvalitet. Alligevel er der kun begrænset viden om træthed – bl.a. mangler der redskaber til at udrede træthed, og der findes heller ikke sikker viden om, hvordan man bedst håndterer sin træthed som hjerneskadet.

På BOMI Center for Rehabilitering og Hjerneskade forskes der blandt andet i træthed, og ph.d.-studerende Frederik Lehman Dornonville de la Cour har netop modtaget en bevilling på 350.000 kr. fra Helsefonden til et pilotstudie, hvor han vil afprøve en model til at behandle træthed efter erhvervet hjerneskade. Frederik er også en af kræfterne bag en lille film, der samler gode råd, som måske kan være med til at øge din trivsel.

Det handler bl.a. om at finde en god balance mellem aktivitet og hvile – og om at lære trætheden og dens symptomer bedre at kende. Se filmen her – og vis den til dine nærmeste, så de bedre forstår, hvad der foregår, når du bliver træt. Filmen er produceret af i samarbejde mellem Neurologisk Klinik, Rigshospitalet og Region Hovedstadens enhed for e-læring.