Uacceptabel udskydelse af frit valg

En ny lov skal sikre, at patienter kan komme hurtigt i genoptræning, når de er blevet udskrevet fra hospitalet med genoptræningsplan. Hvis kommunen ikke kan tilbyde genoptræning inden for syv dage, skal man kunne vælge et privat genoptræningstilbud. Men kommunerne kan ikke opfylde loven. Det er uacceptabelt, at borgerne skal vente på ubestemt tid, siger Hjernesagen, der rejser sagen overfor sundhedsministeren.
Senest opdateret: 09. juli kl. 11:03

Den nye lov betyder, at patienter efter udskrivning fra hospitalet med genoptræningsplan skal kunne vælge en privat leverandør af genoptræningen i stedet for det kommunale tilbud, hvis kommunen ikke er i stand til at tilbyde opstart af genoptræningsforløbet inden for syv kalenderdage.

Loven er vedtaget og trådt i kraft den 1. juli.

Men reelt vil der gå lang tid, før borgerne kan få fordel af den nye lov. Kommunerne mangler nemlig at godkende de private genoptræningsforløb, som man skal kunne vælge imellem.

Det nye datterselskab til formålet ”FritValgService” forventer, at der kan gå mange måneder, før man er parat til at tilbyde andre genoptræningstilbud end de kommunale.

Hjernesagen kritiserer, at man på den måde reelt udskyder loven på ubestemt tid.

- Det er yderst kritisabelt, at der skal gå så mange måneder efter, at en lov er trådt i kraft, før systemet er klar til udføre den i praksis. Det er ikke rimeligt, at patienterne nu skal vente på ubestemt tid, før det frie valg er en realitet. Loven er trådt i kraft, og så bør den også overholdes, siger Lise Beha Erichsen, der er landsformand i Hjernesagen.

Hjernesagens landsformand har kontaktet sundhedsminister Ellen Trane Nørby for at høre, om det kan være rigtigt, at kommunernes landsorganisation KL egenhændigt kan beslutte at udskyde en lov på ubestemt tid, som både er vedtaget i Folketinget og også trådt officielt i kraft.

- Hjernesagen har tidligere anbefalet, at lovens ikrafttræden blev udskudt for at sikre, at den kunne overholdes. Men nu ved ingen, hvornår systemet overhovedet kommer til at fungere. Jeg vil opfordre til, at der bliver sat en klar deadline for, hvornår borgerne også i praksis skal tilbydes det frie valg, som er vedtaget af politikerne på Christiansborg, siger Lise Beha Erichsen.

KL har tidligere gjort sundhedsministeren og Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg opmærksom på, at det ikke vil være muligt at leve op til lovgivningen fra 1. juli.

Først i løbet af efteråret har kommunernes og statens fælles selskab ”FritValgService” formuleret de første genoptræningsydelser, hvor man skal kunne vælge en privat leverandør af genoptræningen. Endnu kan private leverandører af genoptræning derfor ikke søge om at blive godkendt til det nye frit valgs system.

Læs Hjernesagens henvendelse til sundhedsminister Ellen Trane Nørby HER

Læs KL´s omtale af den nye lov HER

(foto:Genrefoto, arkiv, colourbox)