Fuld bedøvelse er sikkert ved behandling af blodpropper

Fuld bedøvelse er bedre end lokal bedøvelse, når en patient skal have fjernet en stor blodprop i hjernen. Ny, overraskende forskning fra Aarhus Universitetshospital et netop præsenteret på European Stroke Organisation Conference 2017 i Prag. Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.
Senest opdateret: 18. maj kl. 02:04

Når en patient kommer akut ind på hospitalet med en stor blodprop i hjernen, vælger man ofte at fjerne blodproppen med et kateter – en behandling, der kaldes trombektomi. Forud for behandlingen skal patienten bedøves, enten lokal bedøvelse eller fuld bedøvelse.

Tidligere har man troet, at lokal bedøvelse var det bedste, men nu dokumenterer et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital – kaldet Goliath - at fuld bedøvelse er mindst lige så sikkert – og endda lidt bedre. Resultaterne er netop præsenteret på European Stroke Organisation Conference 2017 i Prag.

Fuldt bedøvede patienter klarede sig en smule bedre efter tre måneder

På Aarhus Universitetshospital har læger fra Neurologisk Afdeling, Neuroradiologisk Afdeling og Neuroanæstesiologisk Afsnit stået bag en undersøgelse, der omfattede 128 patienter. Her blev der trukket lod om, hvorvidt patienterne skulle i fuld bedøvelse eller lokal bedøvelse. Patienterne blev fulgt i tre måneder efter operationen, hvor lægerne målte deres funktionsniveau.

Resultaterne viste, at måden at blive bedøvet på ikke har betydning for, hvad patienterne kan tre måneder efter operationen. Faktisk klarede de patienter, der var blevet fuldt bedøvet, sig en smule bedre efter tre måneder.

"Dette resultat er overraskende, og vi arbejder derfor nu med at identificere årsager til fundet. Resultatet får betydning for, hvordan man internationalt behandler patienter med blodprop i hjernen," siger Claus Simonsen, overlæge på Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.