Hjernesagen skyder Altingets debat om rehabilitering igang

11 toneangivende personer er udvalgt til Altingets debat omkring rehabilitering i Danmark. Hjernesagens direktør Birgitte Hysse Forchhammer har sammen med landsformand Lise Beha Erichsen lagt ud det første debatindlæg om hjerneskaderehabilitering.
Senest opdateret: 28. marts kl. 01:46

(foto: Colourbox)

Plads til forbedringer

Følger efter hjerneskader koster samfundet dyrt, og der er store gevinster at hente både samfundsøkonomisk og for den enkelte, hvis rehabilitering kan medvirke til, at den ramte og familien bliver i stand til at leve et selvstændigt og meningsfuldt liv.

Effektfuld hjerneskaderehabilitering forudsætter imidlertid adgang til specialiseret viden om hjernen og til, hvordan hjernefunktionen genoprettes.

Derfor skal der i et land som Danmark være få, specialiserede vidensmiljøer med tilstrækkeligt stort patientvolumen til at skabe et nødvendigt erfaringsgrundlag.

Borgere i kontakt med 10-15 instanser

Som patientforening erfarer vi imidlertid, at borgerne oplever rehabiliteringsforløb med urimelige ventetider og manglende koordinering mellem de mange involverede regionale, kommunale og private aktører.

Det er ikke ualmindeligt, at borgere i rehabilitering har kontakt til mere end 10 til 15 forskellige instanser.

Ikke mindst de i forvejen hårdt pressede pårørende bliver ufrivilligt pålagt en rolle som koordinator, vagthund og tovholder.

Debatindlæggets punkter:

  • Der er store gevinster at hente
  • Reformen fra 2007 spændte ben for vidensmiljøer
  • Der er behov for bindende kvalitetsstandarder
  • Mange borgere og pårørende i kontakt med op til 15 instanser
  • Der er behov for en landsdækkende rehabiliteringsdatabase

 Læs hele debatindlægget på Altinget HER