Blodpropper i hjernen kan forebygges i hjertet

Blodpropper i hjernen kan forebygges ved at lukke huller i hjertet. Aflukning af en åbning i skillevæggen mellem hjertets forkamre har stor forebyggende effekt på risiko for nye blodpropper i hjernen hos yngre personer, der tidligere har haft en blodprop i hjernen, skriver Dagens Medicin.
Senest opdateret: 06. april kl. 03:25

Cirka 20-25 procent af befolkningen lever med en lille åbning i skillevæggen mellem hjertets forkamre. Og det er normalt helt uproblematisk.

Men nu viser tre nye store kliniske undersøgelser, man man kan reducere risikoen for at få en blodprop i hjernen hos yngre personer, der tidligere har haft en blodprop i hjernen ... ved at lukke det lille hul i skillevæggen mellem forkamrene i hjertet.

Det skriver avisen Dagens Medicin.

- Nu kan vi sige til patienterne, at vi kan reducere deres risiko for nye blodpropper i hjernen med 50-80 procent, siger Jens Erik Nielsen-Kudsk, der er klinisk professor og overlæge på Aauhus Universitetshospital, til avisen Dagens Medicin.

Tidligere har man i Aarhus kun lukket det lille hul i skillevæggen i forbindelse med forskning. Men nu er det et fast tilbud til patienter med TCI (transitorisk cerebral iskæmi), som er forbigående blodpropper i hjernen. TCI kaldes også for "apopleksiens farlige lillebror", fordi den kan være et varsel om en større blodprop i hjernen.

Indgrebet tager under en halv time

Den nye metode med at lukke det lille hul i skillevæggen udføres lige nu kun på Rigshospitalet og på Aarhus Universitetshospital.

Metoden kan supplere den blodfortyndende behandling, viser undersøgelser.

En nordisk-amerikansk undersøgelse, hvor man har sammenlignet patienter, der kun fik blodfortyndende medicin med andre patienter, der samtidig fik lukket det lille hul i skillevæggen i hjertet, har givet positivt resultat om betydningen af at lukke hullet i skillevæggen.

På godt tre år havde 5,4% af patienter, der alene fik blodfortyndende behandling, haft en ny blodprop i hjernen. I patientgruppen, der samtidig fik lukket det lille hul ud over den blodfortyndende behandling, var det kun 1,4%, der havde haft en ny blodprop. Det er en relativ risikoreduktion på 77%, skriver Dagens Medicin.

- Det er et gennembrud, at vi har fået de resultater, siger Jens Erik Nielsen-Kudsk.

Det tager typisk under en halv time at lave indgrebet, der lukker den lille åbning i skillevæggen.

Ifølge Dagens Medicin anslås det, at omkring 250-300 patienter årligt i Danmark vil have behov for en såkaldt PFO-lukning.

(kilde: Dagens Medicin 9. marts 2018, foto: Colourbox, genrebillede)