To markante landspolitikere modtager Hjernesagens Ærespris 2018

To kvinder i hver sin politiske lejr modtager Hjernesagens Ærespris 2018 for deres indsats på sundhedsområdet og indsats for at skabe bedre behandling inden for apopleksi, når man rammes af blodprop eller blødning i hjernen.
Senest opdateret: 26. maj kl. 08:39

I år tilfalder æresprisen ekstraordinært to personer. Modtagerne er de to kvindelige sundhedspolitikere Liselott Blixt og Kirsten Normann Andersen, der politisk er i hver sin lejr, men som begge arbejder aktivt og med personlig indsats for at forbedre forholdene for danskere, der rammes af en blodprop eller blødning i hjernen.

Hjernesagens landsformand, Lise Beha Erichsen, fremhævede i forbindelse med æresprisen til de to landspolitikere, at begge har gjort en særlig indsats.

- Vores politiske dialog med jer er som et godt samarbejde. Vores møder hviler på gensidig indsigt, forståelse og oprigtig interesse. I Hjernesagen efterlyser vi, at der laves en national handlingsplan for indsatsen på apopleksiområder. Vi skal forebygge bedre inden for dette område. Alt det ved I, for vi har kunne holde disse gode møder med jer. Både de ramte og deres pårørende har brug for politiske ildsjæle som jer. Jeg får ind i mellem næsten åndenød over den arbejdsiver, I lægger for dagen, lød det blandt andet fra Hjernesagens landsformand i forbindelse med overrækkelsen af ærespriserne.

Liselott Blixt var selv aktiv bannerfører, da hun som nyt folketingsmedlem var med til at lave den første handlingsplan for hjerneskadede for ti år siden. Og hun takkede med løftet om at arbejde for, at der nu laves en ny handlingsplan for apopleksi.

- Det er en ære at modtage denne pris. Og vi har brug for den næste handlingsplan, nu hvor det er ti år siden, vi lavede den første handlingsplan. Det vil jeg personligt arbejde aktivt for, lød det i takketalen fra Liselott Blixt, der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.   

Også Kirsten Normann Andersen takkede varmt for æresprisen.

- Der er andre områder, der har store organisationer i ryggen. Det har de hjerneskadede ikke. De små patientgrupper har svære vilkår ind imellem. Så jeg er meget rørt over at være den ene af de to prismodtagere. Og jeg vil også gerne personligt ønske Liselott Blixt tillykke med prisen. For jeg er nemlig helt enig i, at hun også har et hjerte, der banker for de svageste grupper. Selv om vi er forskellige politisk, så er vi faktisk et godt makkerpar i denne her sag med at løfte nogle af disse sager for de små patientgrupper.

Begge de to prismodtagere har selv haft apopleksi og hjerneskadede tæt inde på livet. Søsteren til Liselott Blixt har været ramt af en apopleksi. Og Kirsten Normann Andersen har en nær veninde, der blev ramt af en hjerneblødning.

Hjernesagen Ærespris 2018 3

Hjernesagen arbejder for at forebygge, at mennesker rammes af blodprop eller blødning i hjernen.
Hjernesagens vision er, at hjernen bliver en folkesag. Hjernen er et vigtigt organ, vi skal passe på. Det skaber livsværdi og forebygger også blodprop og blødning i hjernen.

Hjernesagen arbejder til daglig for at sikre bedst mulig behandling til mennesker, der rammes af blodprop eller blødning i hjernen; sikre bedst mulig genoptræning og rehabilitering af hjerneskadede og sikre bedst mulig støtte til hjerneskadede og deres pårørende.

Hvert år får henholdsvis 20.000 voksne og 1500 børn en erhvervet hjerneskade. Heraf rammes omkring 12.500 mennesker af blodprop eller blødning i hjernen. 

Hjernesagens Ærespris 2018 består af et akvarelbillede af den fynske kunstner Nina Ferlov. Nina Ferlov har i et langt liv bl.a. malet smukke natur-akvareller og blev i 2016 hyldet med Ole Haslunds Kunstnerlegat. 

Liselott Blixt er valgt til folketinget i Sjællands Storkreds. Liselott Blixt er formand for Folketingets Sundhedsudvalg og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. 

Kirsten Normann Andersen er været folketingsmedlem siden 2016. Kirsten Normann Andersen er folketingskandidat i Østjyllands Storkreds og medlem af Folketingets Sundhedsudvalg og sundhedsordfører for SF.