Globale rettigheder til mennesker med apopleksi

Hvert år rammer blodprop eller blødning i hjernen 17 millioner på kloden. Mange af dem må slås for helt basal behandling og genoptræning. Ramte og fagpersoner verden over har samarbejdet om at skrive et sæt globale rettigheder for mennesker med blodprop eller blødning i hjernen. De globale rettigheder bliver offentliggjort onsdag 22. oktober.
Senest opdateret: 16. april kl. 11:22

Pressemeddelelse

Der er langt fra New York til New Delhi og fra København til Kuala Lumpur, men uanset hvor man befinder sig, og hvad ens økonomiske eller sociale situation er, bør man have ret til den bedste behandling, være velinformeret om symptomer og muligheder og modtage den støtte, man har brug for gennem hele forløbet.

Den verdensomspændende World Stroke Organization, WSO, har gennem længere tid arbejdet på at udforme et sæt globale rettigheder, og onsdag 22. oktober offentliggøres resultatet over hele verden.  

”Det handler om, at enhver helt basalt skal have ret til at modtage den bedste behandling, støtte, rehabilitering og hjælpemidler og om ret til at deltage i samfundet på lige vilkår uanset handicap”, siger Hjernesagens direktør Lise Beha Erichsen.

Danske ramte har hårdt brug for rettigheder

I vores del af verden kunne man få den tanke, at god behandling, information og den rigtige genoptræning og rehabilitering er givet, men det er desværre ikke altid tilfældet, understreger Lise Beha Erichsen:

”Det er klart, at der kan være nogle helt andre problemer for en patient i et fattigt land – kan man fx overhovedet komme til et hospital – men herhjemme er det indimellem også en kamp i strid modvind at få den rigtige behandling og støtte. For eksempel har sundhedsministeren lige sendt en ny bekendtgørelse på gaden om genoptræningsplaner, hvor der står, at kommunerne i nogle tilfælde skal komme med deres sundhedsfaglige vurdering af, hvordan genoptræningen efter en blodprop eller en blødning i hjernen skal være. Det mener vi og flere andre organisationer jo slet ikke, kommunerne har de faglige forudsætninger for, så det ligner i vores øjne mest en spareøvelse, der kan skade vores medlemmer og andre patientgrupper. Derfor er de her rettigheder bestemt også relevante i Danmark og resten af Vesten”, mener Lise Beha Erichsen.

Download dokumenterne

Global Stroke Bill of Rights (Engelsk)

Globale rettigheder for apopleksiramte (Dansk oversættelse)

 

Yderligere informationer og interviewmuligheder:

Lise Beha Erichsen giver gerne interviews, og du kan ringe til Hjernesagens journalist Sarah Boss for at få flere tal og fakta. Du kan også læse mere på hjernesagen.dk.

Lise Beha Erichsen træffes på telefon 22 99 11 11

Sarah Boss træffes på telefon 21 71 71 63

 

35 rammes hver dag

Blodprop og blødning i hjernen er den 3. mest almindelige dødsårsag i Danmark og resten af Vesten. Det kaldes også apopleksi, og hvert år rammer det 12.500 mennesker herhjemme. Det er 35 hver dag. Godt 13 procent dør inden for den første måned. Resten må leve videre med mere eller mindre alvorlige handicap og følgevirkninger som tale- og sprogproblemer, halvsidig lammelse, synshandicap og kognitive vanskeligheder. Blodprop og blødning i hjernen er en af de væsentligste årsager til handicap hos voksne.