Svar fra Fødevarestyrelsen

Fødevareminister Dan Jørgensen har bedt Fødevarestyrelsen svare på Hjernesagens brev om salt.
Senest opdateret: 16. april kl. 11:22

4. juni skrev Hjernesagen til fødevareminister Dan Jørgensen (S) med en stærk opfordring til ministeren om at gå ind i kampen for at få danskerne til at spise mindre salt end i dag.
Et er, at vi selv som forbrugere kan lære at lave mad med mindre salt, men det meste af det salt, vi spiser, får vi fra de mange færdigproducerede madvarer, vi køber. Fødevareindustrien er med andre ord der, der virkelig bør sættes ind med krav og tiltag, mener Hjernesagen.

Der findes en række initiativer til at sænke saltforbruget i fødevareindustrien, men de er frivillige for industrien at gå ind i. Det mener Hjernesagen ikke går hurtigt nok.

Overvåger saltindtaget

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har bedt Fødevarestyrelsen svare på Hjernesagens brev, og det offentlige fødevare-Danmark tror på frivillige initiativer, det såkaldte Saltpartnerskab.

"Som et led i indsatsen med reduktion af salt i de industrielt forarbejdede fødevarer er der udarbejdet en Saltliste med mål for salt i forskellige fødevarekategorier, som producenter arbejder frivilligt med i deres produktudvikling, der foregår, og udviklingen i produkternes indhold af salt monitoreres (overvåges, red.)", skriver Fødevarestyrelsen blandt andet.

Det overordnede mål for partnerskabet er at sænke danskernes saltindtag med 3 gram, så vi ligger på WHO's og Nordiske Næringsstofanbefalingers maksimumindtag på 5-6 gram i døgnet. Det fremgår ikke af brevet, hvor langt, man er kommet med at sænke indtaget.

Mere fokus på salt på Nøglehulsmærket

Styrelsen skriver desuden, at der er en ny bekendtgørelse på vej for det såkaldte Nøglehulsmærke, der fortæller forbrugerne om sundhedsværdien af en vare. Her bliver der skruet op for fokus på salt, skriver Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen skriver, at danskernes saltindtag er målt i urinprøver i 2006 og 2010. "Prøverne viser, at saltindtaget hos både mænd og kvinder er på vej ned". Det fremgår dog ikke af brevet hvor meget. Der bliver taget urinmålinger igen i år, i 2016 og i 2018.

Læs Fødevarestyrelsen svar her