Debat: Forbrugerne skal vænnes til at spise mindre salt

MANGE AF OS spiser væsentlig mere salt hver dag end de 5-6 g, WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Et saltindtag på op mod det dobbelte er almindeligt for mange. For meget salt giver forhøjet blodtryk, og forhøjet blodtryk er den direkte årsag til blodprop, blødning i hjernen og hjertekarsygdomme. Det skriver Hjernesagens direktør Lise Beha Erichsen og formand for Dansk Selskab for Folkesundhed Torben Jørgensen i et debatindlæg i Politiken.
Senest opdateret: 16. april kl. 11:22
DEebatindlæg pol okt 14SALT Vi skal spise mindre salt. Og fødevareindustrien bør gå forrest.

Hjernesagen og Dansk Selskab for Folkesundhed har flere gange argumenteret for, at fødevareindustrien skal tvinges til at skrue ned for saltet, men hidtil uden held. Hvorfor? Fordi man fra offentligt hold tror på, at frivillige saltinitiativer er nok. Det tror vi ikke på.

Det overordnede mål for den offentlige indsats er at sænke danskernes saltindtag med 3 g, så vi kommer ned på WHO's og Nordiske Næringsstofanbefalingers maksimumindtag på 5-6 g i døgnet. Problemet er bare, at der ikke er sat en frist for, hvornår målet skal være nået.

Vi ved desuden, at der er en ny bekendtgørelse på vej for det såkaldte Nøglehulsmærke, der fortæller forbrugerne om sundhedsværdien af en vare. Her blider ifølge Fødevarestyrelsen sat mere fokus på salt. Det er godt, at der sker noget, men der sker for lidt, og det går for langsomt.

Salt er populært for fødevareindustrien, fordi det har smagsforstærkende egenskaber og en evne til at binde vand.

Sagt med lidt andre ord kan salt i dag bruges til at dække over madvarers dårligere kvalitet, sikre en god pris (for producenten), da det binder vand, og samtidig er det en billig konserveringsmetode. Det er altså fødevareindustrien, der i dag har gavn af salt - ikke forbrugeren. Salt er ' vanedannende', fordi vores smagsløg vænner sig til overforbruget af salt.

Der er meget lidt naturligt salt i råvarerne.

Hvis producenterne ikke tilsatte salt, ville vi spise mindre end 1 g om dagen.

Cirka 70-80 pct. af det salt, vi indtager, kommer fra forarbejdede fødevarer, mens 10-15 pct. forekommer naturligt i råvarerne. Kun de sidste 10-15 pct. kommer vi selv på - en knivspids af den anbefalede teskefuld.

Dertil kommer, at så længe, varedeklarationer er udformet så kryptisk som i dag, er det stort set umuligt for andre end ernæringseksperter og matematikprofessorer at regne ud, hvor meget af det dagligt anbefalede salt vi får fra den forarbejdede mad, og hvor meget vi selv kan drysse på.

Den eneste reelle langsigtede løsning på problemet er, at de centrale sundhedsmyndigheder går i mere insisterende dialog med fødevareproducenterne om at reducere saltet. Saltet skal reduceres med 10-15 pct. om året, og så vænner forbrugeren sig gradvist til mindre salt.

Saltet skal reduceres med 10-15 pct. om året, og så vænner forbrugeren sig gradvist til mindre salt.

 

Debatindlægget kan kun læses i den trykte avis. Derfor er der intet link til online version på Politiken.dk